Recyclingproces

Een auto gaat gemiddeld na 18 jaar naar de sloop. In Nederland zijn dat zo’n 230.000 voertuigen per jaar. Samen met een netwerk van circa driehonderd ketenpartners zorgt ARN voor de milieuverantwoorde verwerking van deze afgedankte auto’s en accu’s. Minimaal 95% van het autogewicht wordt gerecycled of nuttig toegepast.

ARN autodemontagebedrijf

Alles begint bij het ARN autodemontagebedrijf. Dat meldt het voertuig af bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om het vervolgens te demonteren. Veel onderdelen – zoals startmotor, versnellingsbak, dynamo en koplampen – kan het autodemontagebedrijf opnieuw gebruiken of verkopen voor tweedehands gebruik. Andere onderdelen – zoals banden, accu’s, LPG-tanks en vloeistoffen – worden verwijderd voor recycling. Gespecialiseerde bedrijven verwerken ze tot grondstoffen voor nieuwe producten. De recycling en verwerking van oude batterijen en accu’s vereist bijzondere aandacht.

ARN telt 226 aangesloten autodemontagebedrijven. Met elkaar recyclen zij 25,2% van het gewicht van alle afgedankte auto’s die in Nederland ingeleverd worden. Bekijk ook de video.

Shredderbedrijf

Het kale autowrak gaat vervolgens – al dan niet via een tussenhandelaar – naar een ARN shredderbedrijf. Het shredderbedrijf wint metalen als ijzer, koper, aluminium terug voor de metaalverwerkende industrie. ARN telt 13 shredderbedrijven. Met elkaar recyclen zij 57,6% van het autogewicht van de afgedankte auto’s. Bekijk ook de video.

PST-fabriek

Eindstation is onze PST-fabriek in Tiel. Hier wordt het shredderafval met behulp van mechanische scheidingstechnieken, ofwel Post Shredder Technologie (PST), gescheiden in herbruikbare grondstoffen. Deze mineralen, vezels, kunststof en metalen worden in verschillende afzetmarkten gebruikt voor het maken van nieuwe producten. De PST-fabriek is goed voor de laatste 15,8% recycling van de afgedankte auto’s in Nederland. Bekijk ook de video.Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl