Skip to content

Monitoring en kwaliteitszorg van het recyclingproces

Belangrijke taken van ARN zijn kwaliteitsbewaking en het monitoren van de recyclingprocessen en de schakels daarin. Denk aan autodemontage, de verwerking van autowrakken bij shredders, de verdere scheiding van stoffen in de PST-fabriek en de verwerking van hernieuwde materialen bij gespecialiseerde recyclingbedrijven.

Zijn er schakels waar de recycling efficiënter kan verlopen? Hoe kunnen we de scheiding van verschillende stoffen verder verbeteren? Is de kwaliteit van de gerecyclede stoffen goed genoeg om breed te kunnen toepassen? Samen met de ketenpartners zijn specialisten van ARN voortdurend aan het kijken hoe autorecycling nóg beter kan.

In 2001 is door ARN en Stiba, de brancheorganisatie voor de voertuigdemontagebranche, het initiatief genomen om één norm te ontwikkelen waarin de eisen voor demontage, arbowetgeving, materiaalrecycling en kwaliteit zijn vastgelegd. Dit is de KZD-norm geworden.

Demontagebedrijven die gecertificeerd zijn volgens KZD voldoen aan relevante wettelijke voorschriften en eisen (milieuvergunning, arbo etc.) die op ondernemingen in de voertuigdemontagebranche van toepassing zijn, alsmede aan specifieke eisen op het gebied van materiaalrecycling. Bovendien hebben deze bedrijven een inzichtelijk en geordend bedrijfsproces.

Metaal verwerking en recycling HKS

Het recyclingproces in lijn brengen met nieuwe wetgeving

Van tijd tot tijd verandert de wetgeving. Dat kan betekenen dat de betrokken bedrijven aan nieuwe, vaak strengere milieuvoorwaarden moeten voldoen. ARN en partners kijken vooruit naar welke wetgeving eraan komt, oefenen daar zo mogelijk invloed op uit en zetten van tevoren al stappen, zodat de processen blijvend voldoen aan wet- en regelgeving.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.