Wetten en regels over recycling van batterijen
Met het Besluit beheer batterijen en accu’s (Bbb) geeft de Nederlandse overheid invulling aan Europese richtlijnen voor de omgang met batterijen en accu’s. Alle wettelijke bepalingen rond de verwerking van batterijen en accu’s zijn hierin vastgelegd. De regelgeving geldt voor alle batterijen en accu’s, dus ook voor startaccu’s en aandrijfbatterijen.
De volledige regelgeving staat op de site van de overheid.
Regels voor het vervoer van batterijen
Voor het vervoer van batterijen gelden strikte eisen, vastgelegd in de ADR, de internationale overeenkomst voor vervoer van gevaarlijke stoffen. Daarin is onder meer opgenomen waaraan verpakkingen voor het vervoer moeten voldoen. ARN werkt met inzamelbedrijven voor batterijen die voldoen aan de ADR-eisen.
Regels voor de opslag van batterijen
In november 2023 is de nieuwe richtlijn voor de opslag van lithium-ion aandrijfbatterijen gepubliceerd. In deze PGS 37-2 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) staan uitgangspunten voor de veilige opslag van batterijen.
Landelijk afvalbeheerplan LAP3
In het Landelijk afvalbeheerplan LAP3 is vastgelegd hoe met verschillende afvalstoffen in Nederland moet worden omgegaan. Daarin staat bijvoorbeeld welke minimumstandaarden gelden voor de verwerking. Voor aandrijfbatterijen en startaccu’s is er een sectorplan. In dat plan is het afvalbeleid van het LAP3 vertaald naar de verschillende afvalstromen, waaronder die afkomstig zijn van afgedankte auto’s.
Europese wetgeving
In de Europese richtlijn 2006/66/EG zijn de EU-voorschriften over de omgang met batterijen en accu’s vastgelegd.
ARN beheerplan
Batterijen vallen onder de producentenverantwoordelijkheid. Dat betekent dat de autofabrikant of -importeur verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking ervan. Samen met Stichting Batterijen (Stibat) ontwikkelde ARN een collectieve oplossing om namens zo’n 80 aangesloten auto-importeurs uitvoering te geven aan de producentenverantwoordelijkheid. Kijk voor informatie bij: ARN Beheerplan.
Demontage van een voertuig met hoog-voltage batterij
Het demonteren van een voertuig met een hoog-voltage, oftewel aandrijfbatterij vraagt specifieke kennis. ARN heeft samen met Innovam daarvoor de training ‘Veilig demonteren van e-voertuigen’ ontwikkeld. Voor de demontage van afgedankte auto’s gelden uitgebreide regels. Zie daarvoor: Wetten en regels rond autorecycling.
Nieuwsbrief