Organisatie en stakeholders
ARN is in 1995 opgericht als ‘Auto Recycling Nederland’ door vier marktpartijen in de autobranche: BOVAG, RAI Vereniging, Stiba en FOCWA.

Initiatief van de sector
ARN is niet ingesteld door de overheid, maar door de sector zelf. Vanaf het begin is het doel te voldoen aan de Europese normen, en de autodemontage en recycling zo duurzaam en volledig mogelijk te maken.
De vier marktpartijen uit de autobranche, BOVAG (dealerbedrijven), RAI Vereniging (importeurs), Stiba (voertuigdemontagebedrijven) en FOCWA (schadeherstelbedrijven), leveren elk een bestuurder aan de Stichting Auto & Recycling.
Organogram

De oprichters van ARN


De ARN-organisatie
In 2021 is een belangrijke wijziging in de organisatie aangebracht: een splitsing van de stichtingen die de basis onder ARN vormen, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen autorecycling en batterijrecycling. Zo zijn er nu de Stichting Auto Recycling en de Stichting Autobatterij Recycling. Zij geven namens de auto-importeurs uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid. De splitsing is onder meer van belang omdat voor de recycling van auto’s en autobatterijen deels andere regels gelden.
Stichting Autorecycling Holding
De Stichting Auto Recycling en Stichting Autobatterij Recycling vallen onder de Stichting Autorecycling Holding. De bestuurders daarvan zijn Olaf de Bruijn (RAI Vereniging), Guus van Dreven (FOCWA), Peter Niesink (BOVAG) en Martijn Traas (Stiba).
De Stichting Auto Recycling is enig aandeelhouder van ARN Auto Recycling Nederland B.V. De raad van commissarissen van ARN Auto Recycling Nederland B.V. speelt een belangrijke rol in de voortdurende verbetering van de organisatie. De commissarissen zijn:
Gerrit Mastenbroek (voorzitter) en Marinke Wijngaard.
Kwaliteitsbeleidsverklaring
Omdat ARN de kwaliteit van haar dienstverleningsprocessen wil monitoren, meten en verbeteren, heeft zij een kwaliteitsmanagementsysteem ingericht volgens de kwaliteitsnorm ISO 9001:2015. U vindt de kwaliteitsbeleidsverklaring 2022 hier.
Nieuwsbrief