Skip to content

De autorecyclingketen

De recyclingketen bestaat uit meerdere stappen. De eerste stap is de aanmelding van een sloopauto. ARN heeft een lijst met aangesloten autodemontagebedrijven verspreid over Nederland. Deze bedrijven halen de afvalstoffen op een milieuvriendelijke wijze uit de auto voordat die wordt gerecycled. Veel onderdelen van een afgedankte auto zijn nog goed bruikbaar en krijgen na professionele demontage vaak een nieuw leven, zoals de startmotor, versnellingsbak of koplampen. Andere delen gaan voor verwerking naar shredder- en recyclingbedrijven. Bij de verwerking van afvalstoffen zoals olie of kunststof werkt ARN samen met partners die voor zulke taken zijn toegerust. Vervoer van afvalstoffen wordt door ARN centraal geregeld, zodat de betrokken bedrijven daar geen zorg voor hoeven dragen.

Inzameling en verwerking van batterijen

Met steeds meer elektrische auto’s neemt ook het aantal afgedankte aandrijfbatterijen toe. ARN regelt de inzameling en het transport van deze batterijen, waarbij aan de geldende, strenge milieuregels wordt voldaan. Verschillende partners van ARN maken afgedankte aandrijfbatterijen geschikt voor een tweede leven. Andere lithium-ion batterijen gaan naar gespecialiseerde recyclingbedrijven.

AdobeStock_48483768_Preview - startaccu
Recycling

De wetten en regels

Auto- en batterijdemontage, transport en recycling moeten aan steeds striktere milieuregels voldoen. ARN houdt in de gaten welke nieuwe wetten en regels eraan komen, zorgt voor informatie en regelt scholing, zodat elk bedrijf aan de normen kan voldoen. Europese regelgeving is in Nederland vertaald in het Besluit beheer autowrakken (Bba) en het Besluit beheer batterijen en accu’s (Bbb), waarin eisen staan die aan de recycling worden gesteld. Namens de autofabrikanten en hun vertegenwoordigers in de RAI Vereniging rapporteert ARN aan de overheid over de jaarlijkse recyclingprestatie.

Onderzoek naar innovaties

De automotive sector verandert snel door de introductie van elektrische voertuigen, de digitalisering en het gebruik van nieuwe materialen. Daarom zijn steeds nieuwe recyclingtechnieken nodig. Buiten de autorecyclingketen werkt ARN samen met universiteiten en onderzoeksinstellingen om nieuwe toepassingen te ontwikkelen op het gebied van recycling van materialen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.