ARN relatiedag 2018

Donderdag 4 oktober, Automotive Campus

Innovatie in autorecycling: samen de uitdaging aangaan

Het realiseren van de ambitie van onze samenleving, een volledig circulaire economie in 2050, zal niet eenvoudig worden. Aan ambities en plannen is geen gebrek, zo blijkt uit het programma Nederland Circulair in 2050 en uit het Grondstoffenakkoord. De autorecyclingsector stelde zich tijdens de ARN relatiedag 2018 de vraag: hoe kunnen wij innoveren, wat is er al gaande en wat moet er nog worden aangejaagd?

Onder het thema ‘Innovatie in Autorecycling’ leverde de dag aan de 170 deelnemers een schat aan indrukken, visies en ideeën op.

Er was nauwelijks een passender locatie denkbaar voor de dag: de Automotive Campus in Helmond. Broedplaats van vernieuwing op autogebied. Hier worden innovaties geboren, gekoesterd en versneld tot ontwikkeling gebracht.

Een inhoudsvolle ochtend

10:00

‘Innovatie in autorecycling’: Samen de uitdaging aangaan

Ingrid Niessing, Algemeen Directeur van ARN, was aan het begin van de dag vol verwachting. “Het is voor de autorecycling sector heel belangrijk om te weten wat er aan komt op weg naar de mijlpalen van 2030 en 2050. Dat we met z’n allen goed kunnen zien waar we ons op moeten focussen. ARN is de aangewezen partij om de ketenpartners daarbij te helpen. Dat doen we vandaag op een locatie die in alle opzichten gepast is. De Automotive Campus is op dit moment ‘the place to be!’, waar de meeste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van auto’s plaatsvinden. We zijn zeer dankbaar dat wij hier, onder het dak van Innovam, mogen zijn. Dit wordt een interessante, inspirerende dag!”

  • Ingrid Niessing Ingrid Niessing
Bekijk de opening >
“Meer voordenken”

Key note speaker Thomas Rau schudde het gezelschap in Helmond op welsprekende en meeslepende wijze wakker. Zijn motto is ‘guided by the future’. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Dat vergt niet alleen nadenken, zo hield hij zijn ademloze publiek voor: we moeten veel meer gaan ‘voordenken’.

  • Thomas Rau Thomas Rau
Bekijk de presentatie >
Innoverend ondernemen

12:00

Viermaal innovatie in de praktijk

De deelnemers aan de ARN relatiedag maakten tijdens het ochtendprogramma kennis met de praktijk van innovatie. Twee startups en twee studententeams beklommen het podium, elk met hun eigen ervaringen, leerlessen én toekomstdromen. Potentiële game changers!

Bekijk de presentatie >
Lunch met inhoud

Met een zeer informatierijk ochtendprogramma ‘achter de kiezen’ ging een broodjeslunch – uiteraard met oer-Brabantse worstenbroodjes – er prima in. De discussie gonsde door het gebouw, terwijl het ook bij de congrestent na enige tijd steeds drukker werd. Daar was een interessant overzicht te bekijken van de auto’s van vandaag en morgen.

Bekijk de lunch met inhoud >
‘Better Future’ en discussie

14:00

“Afval bestaat niet”

Casper van der Meer is oprichter en CEO van Better Future Factory, een Rotterdams bedrijf dat uit recyclinginnovaties echte bruikbare producten ontwikkelt. Zo maken zij van kunststof uit autodashboards 3D printerinkt, ook wel filament genoemd. Van der Meer: “Wij willen mensen anders naar afval laten kijken en laten zien dat afval eigenlijk niet bestaat.”

  • Casper van der Meer Casper van der Meer
Bekijk de presentatie >
Paneldiscussie

ARN is de verbindende factor tussen ketenpartners in autorecycling. Maar hoe denken de aandeelhouders van ARN over het thema van de ARN relatiedag?

  • Bertho Eckhardt Bertho Eckhardt
  • Olaf de Bruijn Olaf de Bruijn
  • Guus van Dreven Guus van Dreven
  • Albert de Boer Albert de Boer
Bekijk de paneldiscussie >
‘Toen, nu, straks’ en: hoe verder?

16:00

Een frisse kijk op toen, nu en straks

En toen was daar Jan Wouters, een begenadigd spreker met de gave om het publiek af en toe flink op het verkeerde been te zetten. De directeur van de Stichting Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie (NCAD) gaf een verfrissende kijk op de geschiedenis van de auto en op innovatie en onderzoek in de automotive sector. Hij trakteerde de deelnemers op een scala aan boeiende feiten en visies – dikwijls met een vette knipoog.

  • Jan Wouters Jan Wouters
Bekijk de presentatie >
Laatste gedachten

De borrel aan het eind van de dag was welkom én meer dan verdiend. Want wat wás er veel voorbijgekomen! Sprekers met interessante ideeën, innovatieve bedrijven die lieten zien hoe zij op creatieve wijze vernieuwen, allemaal kundig aan elkaar gepraat door dagvoorzitter Rens de Jong en van interactiviteit voorzien door Buzzmaster.

Bekijk de borrel >

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl