Borrelen en ideeën uitwisselen

Gesprekken over co-making en communicatie in de keten

Een dag lang luisteren, discussiëren en je mening geven via een interactief ‘stemsysteem’ levert een scala aan indrukken en ideeën op. De inspiratie die deelnemers hadden opgedaan was de perfecte brandstof voor interessante discussies aan het eind van de dag – bij de borrel. Het ging onder meer over co-making en meer contact en betere communicatie in de keten.


De boodschap van vandaag

Gezamenlijkheid in plaats van eigenbelang

Olaf de Bruijn
Directeur RAI Vereniging en voorzitter ARN-bestuur

“Het is belangrijk dat opeenvolgende schakels in de keten contact met elkaar hebben”

“Er is vandaag een duidelijke boodschap afgegeven. Er verandert veel in de technologie van auto’s en dus ook in de recycling. Ik heb aan de brainstormsessie gemerkt hoe belangrijk het is dat opeenvolgende schakels in de keten contact met elkaar hebben en begrijpen waar zij mee zitten. In plaats van in verzuiling en eigenbelang moeten we het meer in gezamenlijkheid zoeken. Niet ieder voor zich: ik merkte in de brainstorm dat dat wordt opgepikt en als ‘logisch’ wordt gezien. Dat is een mooi winstpunt van deze ARN Relatiedag.

Ik ben het eens met de geluiden dat fabrikanten vanuit ontwerp en productie veel meer kunnen doen in communicatie over materialen en hergebruik met de autorecycling bedrijven. Een goed actiepunt in een sector die al heel professioneel werkt. Welke markten om ons heen kunnen zeggen dat 95 procent van de auto’s gerecycled wordt via één sluitend systeem – in ons geval dat van ARN?”


Zaken in ander perspectief zien

Co-making begint met partners zoeken

Bram van Dongen
General manager Dutch Milling Technology International

“Techbedrijven, universiteiten, producenten van consumentenproducten, daar moeten we het van hebben”

“Als het over hergebruik van materialen bij autorecycling gaat, dan denk ik dat we het meer in co-making moeten zoeken. Dat begint met partners zoeken in andere sectoren en branches, waarvan we vermoeden dat zij voor hun producten iets kunnen met de materialen. Techbedrijven, universiteiten, producenten van consumentenproducten, daar moeten we het zoeken. De ‘Philipsen’ van Nederland. We hebben een goed en groen verhaal, dat alles met hergebruik en duurzaamheid te maken heeft. Daar kunnen zij zeker iets mee, al beseffen ze dat misschien nog niet.

Brainstormen met mensen die zaken in ander perspectief zien, kan heel leerzaam zijn. Zelf komen we ook uit een totaal andere wereld, uit de veevoeders. Onze machines persten pellets uit voer. Nu leveren wij soortgelijke machines aan ARN, die er zulke pellets, kleine korreltjes, mee perst uit gerecyclede materialen.”


De tas kan nog leger

Beter ontwerpen, beter scheiden

Marco van Rijn
Directeur Autodemontage Van Rijn en Co

“Als je een dashboard ontwerpt, doe er dan materialen in die ik later kan recyclen”

“Ontwerpers van auto’s zouden bij hun werk beter moeten nadenken over de recycling en over onze demontagevragen. Als je een dashboard ontwerpt, doe er dan materialen in die ik later kan recyclen. Liefst op zo’n manier dat ik eenvoudig het hele dashboard kan demonteren.

In de praktijk zijn kunststof, metaal en koper goed bruikbaar voor hergebruik. Dat biedt betere kansen voor recycling. Denk aan die tas met de laatste twee procent met niet herbruikbare resten: die tas kan leger worden. Ontwerpers kunnen ons helpen.”


Volop nieuwe contacten

Veiligheid en professionaliteit

Pieter den Hollander
Inkoper Van Dalen Metals Recycling & Trading

“Op deze ARN Relatiedag spreek je inzamelaars, tussenhandelaren, verwerkers, shredderbedrijven en technologen”

Natuurlijk ging het op Pampus ook over de praktische en professionele aspecten van demontage en verwerking. “Bij het shredden – met een as van 52 ton – heb je veel massa en komt er veel warmte vrij. Als er gasvorming is of er komen brandbare vloeistoffen vrij, dan is dat potentieel gevaarlijk. Niet goed of niet volledig demonteren, denk bijvoorbeeld aan een LPG-tank die wordt vergeten, levert bij ons veiligheidsrisico’s op”, bracht Pieter den Hollander naar voren.

Pieter vond het een zeer nuttige en leerzame dag. “Voorheen kwam je op zo’n studie- of relatiedag veel mensen tegen uit dezelfde schakel in de keten. Vroeger zag je alleen vertegenwoordigers van demontagebedrijven, op deze ARN Relatiedag spreek je ook inzamelaars, verwerkers, tussenhandelaren, shredderbedrijven en technologen.

Over de toekomst van de demontagebedrijven? Ik denk dat het er op den duur minder worden. Niet alleen vanwege schaalvergroting, maar ook vanwege de noodzakelijke kennis. Dit vak wordt professioneler, hoogwaardiger, dat heb ik vandaag wel gezien. Wij hebben bij ons bedrijf al meer specialisering dan vroeger. Goed om over na te denken.”


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl