18/05/2010

Duurzaamheidverslag 2009: Op weg naar 95% recycling

ARN zet met de bouw van een hightech fabriek in Tiel een belangrijke stap op weg naar 95% recycling van autowrakken. Nu al wordt 85% van een auto via recycling hergebruikt. De bouw van ARN’s fabriek in Tiel, waar shredderafval afkomstig van autowrakken verwerkt gaat worden, is in een nieuwe fase terecht gekomen. Nu de gebouwen zijn opgeleverd wordt begonnen met de installatie van de proceslijn. Vandaag konden persrelaties en genodigden al rondkijken in de fabriek, die eind november operationeel zal zijn.


Het ontwerp van deze fabriek is het resultaat van forse inspanningen: ARN steekt veel tijd, geld en energie in de zoektocht naar innovatieve technologie om afval zo efficiënt mogelijk, op een milieuverantwoorde manier te verwerken. Daarover is voortdurend overleg met de betrokken overheden, de industrie en brancheorganisaties.

Met de fabriek komt een ambitieuze doelstelling van ARN binnen handbereik: in 2015 95% van elk autowrak recyclen. Onder de regie van ARN wordt nu al veel materiaal uit autowrakken gerecycled, ruim 85% van het gewicht van iedere auto. De stap naar 95% recycling is echter nog een grote. “Dat betekent dat in 2015 zo’n 25 miljoen kg autoshredderafval niet meer gestort wordt, maar wordt opgewerkt tot herbruikbare materiaalstromen”, aldus Dave Bebelaar, directeur van ARN, vandaag in Tiel. “ARN neemt haar verantwoordelijkheid in het verminderen van de hoeveelheid afval.”

Deze fabriek zal ook dienen als platform voor de verdere ontwikkeling van technologie en materiaaltoepassingen. Daardoor blijft Nederland voorop lopen op het gebied van recycling van auto’s en andere mobiliteitsproducten.

Verwijderingsbijdrage naar 45 euro

Naast de recycling van autowrakken wordt de investering in deze fabriek bekostigd uit de verwijderingsbijdrage. Ook het onderzoek naar nieuwe recyclingtechnologie wordt hieruit betaald. Dat extra onderzoek is kostbaar maar ook hard nodig als gevolg van de snelle ontwikkeling van nieuwe materialen die worden toegepast in auto’s, o.a. om de CO2 uitstoot te verminderen en de opkomst van hybride en elektrische auto’s. Om zeker te stellen dat daarvoor in de komende jaren voldoende middelen beschikbaar zijn en om de continuïteit van de verwerking van autowrakken niet in gevaar te brengen is besloten de verwijderingsbijdrage tijdelijk te verhogen: per 1 juli a.s. gaat de verwijderingsbijdrage voor elke nieuwe auto van 15 euro naar 45 euro. “Zodra het kan, zullen we deze verhoging weer terugdraaien, maar ook hier gaan de kosten voor de baat uit,” zegt Bebelaar. “En dankzij deze relatief geringe verwijderingsbijdrage leveren wij een structurele bijdrage aan een forse vermindering van afval. Dat is het daarom ook zeker waard.”

Download de PDF.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl