12/04/2012

Stand van zaken PST-fabriek

lifeplus
Stand van zaken PST-fabriek

ARN heeft in april 2011 de nieuwe PST-fabriek in Tiel geopend, om 95% recycling voor oude auto’s in 2015 te halen. Deze verwerkt afval na het shredderproces verder. Elke maand geven we u een kijkje in de keuken van deze fabriek: wat is de actuele stand van zaken?


In februari 2012 is de laatste module van de fabriekslijn opgeleverd: vezelopwerking. Hans van de Greef, directeur van de PST-fabriek: “Zaak is nu deze module goed op de andere modules af te stemmen, zodat ze met elkaar in de pas gaan lopen. Als één module minder presteert, heeft dat namelijk direct gevolg voor de productiecapaciteit.”

Licht materiaal

De fabriek wordt met verschillende obstakels geconfronteerd. “We zijn nu al langer bezig met de verwerking van materiaal van shredder HKS. Het materiaal blijkt lichter dan verwacht, waardoor er een groter volume materiaal door de lijn moet dan we oorspronkelijk rekening mee hadden gehouden. Dat belemmert nu de productiviteit. Om dit te verhelpen, stellen we de machines anders op elkaar af. Zo neemt de gelijkmatigheid en continuïteit van het proces toe, en daarmee de productiviteit.”

Afkoeling vezels

Ook het verdichtingproces van de vezels zorgt voor uitdagingen. “Hiervoor moeten we de temperatuur opvoeren naar 150 C° tot 160 C°. Voor we daarna verder kunnen met het verwerkingsproces, moet het materiaal afgekoeld zijn. Maar dat is bij vezels een lastig proces. Er wordt gekoeld door water toe te voegen, waarbij de toe te voegen hoeveelheid erg nauwkeurig moet gebeuren. Voeg je teveel water toe, dan worden de vezels te nat. Te weinig water kan leiden tot brand. Op dit moment onderzoeken we de beste manier om dit proces goed te laten verlopen.”

Nieuwe proefopdracht

De fabriek werkt continu aan het tegengaan van bovenstaande beginnerobstakels. “Over 4 tot 5 weken hopen we alles verholpen te hebben.” Inmiddels heeft shredder Van Dalen een nieuwe proefvracht geleverd. “We gaan nu kijken hoe dit materiaal reageert op ons verwerkingsproces.” Wordt kortom nog altijd vervolgd.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl