30/11/2016

Second-use als nieuwe duurzame toepassing van autobatterijen

Second-use als nieuwe duurzame toepassing van autobatterijen

Op dinsdag 13 december houdt ARN, in samenwerking met FIER, een themabijeenkomst op de Automotive Campus in Helmond. Het thema van de bijeenkomst is: Second-use als nieuwe duurzame toepassing van autobatterijen


Second-use van batterijen is steeds meer in opkomst. Op het eiland Pampus zorgt sinds 2015 een voormalig autobatterij voor een duurzame energieopslag. Sinds het slagen van deze pilot is inmiddels de weg vrij voor andere partijen om legaal batterijen een tweede leven te geven. Verschillende initiatieven ontplooien zich inmiddels die wij tijdens de bijeenkomst nader zullen benoemen.

ARN

ARN is, net als voor het Besluit beheer autowrakken (Bba), ook uitvoeringsorganisatie voor het Besluit beheer batterijen (Bbb). Dit besluit schrijft een aantal verplichtingen voor aan fabrikanten en producenten van accu’s. Voor de inzameling en verdere verwerking van deze accu’s heeft ARN de krachten gebundeld met Stichting Batterijen (Stibat). Samen zorgen beide partijen ervoor dat batterijen uit elektrische en hybride auto’s in Nederland zonder schadelijke gevolgen voor het milieu worden hergebruikt of gerecycled.
Vanuit ARN zal Jasper Ijsenbrandt toelichting geven op dit proces van recycling en second-use toepassingen van afgedankte autobatterijen. Als business case zal Pieter Ursem van Autobedrijf Peter Ursem zijn ervaringen delen over ontmantelen van batterijen en nieuwe toepassingen ervan.

FIER

FIER Automotive is een business development bureau gespecialiseerd in de automotive (maak)industrie en mobiliteitsector. Door een jarenlange focus op de automotive- / mobiliteitssector is FIER Automotive betrokken bij diverse belangrijke nationale en internationale projecten. Dit varieert van (inter-)nationale marktstudies, belangrijke Europese E-mobility projecten, het managen van samenwerking en clustervorming en het definiëren van strategieën op gebied van duurzame mobiliteitsoplossingen.
Vanuit FIER zal Edwin Bestebreurtje toelichting geven op de (inter-)nationale projecten waarin FIER betrokken is in de combinatie van elektrisch rijden en smart grids . Als business case zal Stichting Limburg Elektrisch ervaringen en initiatieven delen op het gebied van elektrische deelauto’s en smart charging / local storage.

Programma

15.00 – 15.15 Inloop met koffie / thee
15.15 – 15.45 Presentatie ARN en business case Peter Ursem
15:45 – 16:15 Presentatie FIER en business case Limburg Elektrisch
16:15 – 17:00 Afsluitende borrel

Locatie

AutomotiveCampus Helmond, workshopruimte Automotive House

Inschrijven

Komt u ook? Noteer 13 december in uw agenda en geef u op via info@automotivecampus.com


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl