24/03/2016

Mogelijk 2e leven voor accu’s in vluchtelingenkampen

Mogelijk 2e leven voor accu’s in vluchtelingenkampen

In vluchtelingenkampen of militaire kampementen is de energievoorziening vaak een enorme kostenpost. Dieselgeneratoren verbruiken veel brandstof. Bovendien zijn ze milieuonvriendelijk. 3 studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzochten een oplossing: het inzetten van gebruikte accu’s uit elektrische auto’s voor duurzame energie.


Stella Dijksterhuis, Kees Jansen en Sjoerd de Wit studeren Technische Bedrijfskunde op de HvA. “Voor het uitstroomprofiel Innovatiemanagement deden we onderzoek naar de vraag hoe je waarde kunt toevoegen aan gebruikte accu’s uit elektrische auto’s”, zegt Jansen. “Een afgedankte accu heeft nog steeds 70 tot 80 procent van zijn capaciteit. Hoe kun je dat benutten?”

Pilot op Pampus met accu’s

De studenten verkenden de technische en economische mogelijkheden. De Wit: “Om de haalbaarheid te achterhalen hebben we experts geïnterviewd, onder wie Hector Timmers, projectleider bij ARN. Hij was betrokken bij een pilot op het eiland Pampus met gebruikte accu’s als duurzame energievoorziening. Zo’n idee hadden we ook, maar dan voor kampen voor militairen of vluchtelingen.”

Betrouwbaar en duurzaam systeem

Dijksterhuis legt het concept uit: “In een container plaats je gebruikte accu’s. Die laad je overdag op met zonnecellen zodat ze een kamp zo veel mogelijk van energie kunnen voorzien en het gebruik van dieselgeneratoren kan worden gereduceerd. Volgens ARN kan hiermee de levensduur van de accu behoorlijk verlengd worden mits er niet te diep ontladen wordt.”

Terugverdientijd van enkele jaren

Het concept lost veel problemen op. “Je bespaart op brandstof voor dieselgeneratoren”, noemt Jansen als voorbeeld. “Daardoor heb je de hogere investeringskosten van het accusysteem in ruim 3 jaar terugverdiend in militaire kampen. In vluchtelingenkampen duurt dat ruim 6 jaar.” Het tweede leven van accu’s pakt ook goed uit voor het milieu. “De emissies van de dieselgeneratoren zijn schadelijk”, zegt Dijksterhuis. “Als daarvoor geen alternatief komt, haalt het ministerie van Defensie zijn doelstelling niet om in 2030 70 procent van zijn energie duurzaam op te wekken.”

Extra maatschappelijke relevantie

Timmers van ARN is gecharmeerd van het concept van de HvA-studenten. “Het is zonde om accu’s uit elektrische auto’s te moeten recyclen als ze nog prima in een stationaire toepassing ingezet kunnen worden. Bovendien is die recycling nu nog erg kostbaar. Daarom is het goed op deze manier de energie capaciteit te kunnen hergebruiken. Met onze proefopstelling op Pampus wilden we zien hoe je een eiland zonder energienetwerk toch van meer duurzame energie kunt voorzien. Kampen voor militairen of vluchtelingen zijn wat dat betreft ook ‘virtuele eilanden’ en vaak puur aangewezen op hun eigen stroomvoorziening. De problematiek rond vluchtelingenkampen is nu zeer actueel. Dat geeft het concept van de studenten extra maatschappelijke relevantie. We juichen de verantwoordelijke partijen dan ook van harte toe om deze inventieve benadering in de praktijk toe te passen.”


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl