18/08/2011

LIFE+ subsidie draagt bij in halen recyclingprestatie

lifeplus
LIFE+ subsidie draagt bij in halen recyclingprestatie

Op 20 juli jl. is bekend gemaakt dat ARN Recycling in aanmerking komt voor de Life+ subsidie van de Europese Commissie van zo’n 1 miljoen euro. LIFE+ is het Europese subsidieprogramma voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid. De PST-fabriek past goed in het doel van deze subsidie, het geeft namelijk invulling aan de 95% doelstelling van de EU-Richtlijn autowrakken. De PST-fabriek kan voor de rest van Europa dienen als demonstratieproject.


De subsidieaanvraag werd begeleid door Angelina Molenaar, juriste bij ARN Advisory. Ook in de uitvoering van het project zullen ARN Recycling en ARN Advisory nauw samenwerken. Molenaar: “We zijn ervan overtuigd dat we een juiste koers varen om het ELV vraagstuk op te lossen. Het feit dat we hierin gesteund worden door de Europese Commissie bevestigt nogmaals de uitgezette koers.”

Het hoofddoel van het PST-fabriek is het bereiken van een recyclingpercentage van 95% voor 2015. Hiermee zal de Nederlandse staat in de toekomst voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgelegd in de Richtlijn Autowrakken van de Europese Commissie (2000/53/EC). Om dit doel te bereiken is inmiddels een moderne scheidingsinstallatie gebouwd in Tiel. Deze fabriek, gebaseerd op het proces van Volkswagen-SiCon aangevuld met elementen uit de plasticscheidingsmodule van Galloo Plastics, zal de komende jaren verder worden geoptimaliseerd om het uiteindelijke doel te bereiken.

Voor de PST-fabriek moet een financieel solide operatie worden neergezet. Ook moeten technische en productspecifieke eisen worden behaald. De gescheiden materialen dienen immers weer als grondstof voor nieuwe producten en moeten daarom voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het team zal hiervoor meerdere markten ontwikkelen voor de verschillende gescheiden materialen. Er wordt gezocht naar robuuste markten met een zo hoog mogelijke toegevoegde waarde; materiaalhergebruik wordt dus verkozen boven verbranding. Uiteindelijk is de hoop dat dit project zal bijdragen om Europabreed te voldoen aan de gestelde richtlijnen voor autorecycling.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl