20/06/2015

ARN autodemontagebedrijf Kempenaar opent duurzaam autohotel

ARN autodemontagebedrijf Kempenaar opent duurzaam autohotel

Op vrijdag 19 juni jl. opende de commissaris van de Koning van Utrecht, de heer Willibrord van Beek het eerste autohotel in Nederland  bij autodemontagebedrijf Kempenaar in Driebergen.  Dit autohotel is een zogenaamde dynamische opslaghal en zorgt voor een schone en droge opslag van zo’n 200 jonge schadeauto’s. 


Magazijnsysteem

In het autohotel staan de auto’s op stellingen, drie etages hoog. De stellingen staan strak tegen elkaar, maar met een simpele druk op de knop zijn de stellingen te verrijden. Zo wordt de auto waarvan onderdelen nodig zijn bereikbaar en met een heftruck uit het magazijn gehaald. Een mobiel magazijnsysteem bestaat al langer, bijvoorbeeld voor bi-bliotheken en de opslag van fruit. Maar met dit autohotel heeft het autodemontagebedrijf van Jaap Kempenaar de primeur in Nederland. Door de compacte opslag kan de-zelfde oppervlakte zo’n 60% meer auto’s herbergen.

Demontage

Aan alles komt een eind. Ook aan het leven van een auto. Wat vroeger een autosloperij heette, noemen we nu een autodemontagebedrijf. Een terechte naamsverandering, want de toegenomen zorg voor het milieu vraagt om een zorgvuldige demontage en hergebruik van onderdelen en grondstoffen.  In het nieuwe autohotel slaat Kempenaar de  jonge sloopauto’s overdekt op, om zo de kwaliteit van de bruikbare onderdelen te waarborgen.

Zorg voor milieu en omgeving

Het gebouw bestaat uit een futuristisch gebogen overkapping die mooi overloopt in de landelijke omgeving. Op het dak liggen tachtig zonnepanelen die een groot deel van de  energiebehoefte van het bedrijf leveren. Op dat dak groeien straks ook duizenden vet-plantjes. Deze planten nemen een groot deel van het regenwater op dat anders in het riool terecht zou komen. Het groen verbetert de luchtkwaliteit doordat het fijnstof op-vangt en het vermindert geluidsbelasting.

Onderdak voor vogels

Ook met de zwaluwen is door Jaap Kempenaar rekening gehouden. In het autohotel zijn voorzieningen getroffen voor de vele tientallen zwaluwen die al jaren nestelen op zijn terrein aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Aan de zijkant van het futuristi-sche autohotel hangt een grote uilenkast.

Voor het autohotel is gebruikt

  • 65 ton staal voor de constructie
  • 415 kuub beton
  • 20 ton staalvezel en wapeningstaal in beton
  • 455 meter rail met een totaal gewicht van ca. 11,5 ton
  • per wagen 2 motoren, goed voor 150 ton belasting per wagen
  • 60 ton thermisch verzinkte roosters
  • 80 ton warmgewalst IPE-staal voor de stellingen
  • 22 ton aan verrijdbare wagens
  • 10.900 bouten en moeren.

De verplaatsing van de stellingen d.m.v. afstandsbediening duurt ongeveer 1 minuut. De 80 zonnepanelen leveren gezamenlijk minimaal 18.000 kWh, het bedrijfsverbruik ligt rond de 26.000 kWh.

 


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl