STUDENTENTEAM TU/ECOMOTIVE PRESENTEERT NIEUWE CONCEPT CAR ZEM

Zem: de eerste CO₂-neutrale auto die de lucht reinigt tijdens het rijden

Het zevende team van TU/ecomotive heeft onlangs hun nieuwe concept car Zem gepresenteerd: een auto die de lucht reinigt tijdens het rijden. Hun doelstelling was om de CO₂-uitstoot tijdens alle levensfasen (productie, gebruik en end of live) van een auto te verminderen. En dat is gelukt!

In 2030 zou Europa zijn CO₂-uitstoot met 55 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Twintig jaar later, in 2050, moet Europa het eerste klimaat neutrale continent zijn. Een enorme opgave en uitdaging. Team Manager Louise de Laat: “Bekend is dat de transportsector als geheel verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de uitstoot van broeikasgassen. Op het gebied van duurzaamheid is dus nog ruimte voor verbetering. Met onze concept car Zem laten we zien wat er mogelijk is op het gebied van automotive om de gestelde duurzaamheidsdoelen te realiseren met als einddoel natuurlijk klimaatneutraliteit. Als wij dit met een concept car in minder dan een jaar tijd kunnen bereiken, is dat een uitdaging aan de industrie om dit ook op grote schaal te laten zien.” 

CO₂ wordt opgevangen en opgeslagen

Zem staat voor: Zero Emission Mobility. Dat is precies de doelstelling van het studententeam voor hun concept car en voor de komende innovaties die zij gaan ontwikkelen. Een van de meest innovatieve technologieën die in Zem zijn geïmplementeerd is de direct air capture-technologie (DAC). Als de auto rijdt, stroomt de lucht door zelfontworpen filters, waar de CO₂ wordt opgevangen en opgeslagen. Tijdens het rijden compenseren de filters met de direct air capture-technologie de totale uitstoot van alle levensfasen. Om de lage uitstoot van Zem aan te kunnen tonen, is een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd. In deze LCA-berekeningen is rekening gehouden met alle drie de levensfasen: productie, rijden en end of live.

3D-stromen kunnen beter van elkaar gescheiden gehouden worden. Daarbij kan het gerecyclede granulaat dat gebruikt is voor de onderdelen bovendien hergebruikt worden. Zo kunnen we in de toekomst van het granulaat dat gebruikt is voor het chassis weer nieuwe onderdelen maken

Onderdelen zijn 3D geprint

Om een concept car te creëren met zo min mogelijk CO₂-uitstoot zijn de monocoque (frameconstructie) en carrosseriepanelen gemaakt door middel van 3D-printen. Om auto-onderdelen op deze manier te maken vindt er zo min mogelijk CO₂-uitstoot plaats. Immers: door de exacte vorm te printen ontstaat er bijna geen afvalmateriaal. “3D-stromen kunnen beter van elkaar gescheiden gehouden worden. Daarbij kan het gerecyclede granulaat dat gebruikt is voor de onderdelen bovendien hergebruikt worden. Zo kunnen we in de toekomst van het granulaat dat gebruikt is voor het chassis weer nieuwe onderdelen maken. Wat onze auto daarnaast uniek maakt: de auto-onderdelen zijn bedrukt met versnipperde circulaire kunststoffen.”

Recyclebaarheid

Onder andere de compatibiliteit van materialen (in hoeverre materialen op elkaar aangesloten kunnen worden), gemakkelijke scheiding en het gebruik van additieventechnologie bepalen de recyclebaarheid van Zem. De onderdelen in de concept car zijn zo ontworpen dat ze herbruikbaar of recyclebaar zijn; alle materialen en auto-onderdelen kunnen, als Zem aan het eind van zijn leven is, voor andere doeleinden gebruikt worden. “Doordat de materialen goed te scheiden zijn, kan het granulaat in twee stromen gerecycled worden.” Ook de elektrosystemen, gemaakt van staal en aluminium, zijn makkelijk van het paneel los te koppelen. “We hebben er echt een soort bouwpakket van gemaakt, waarbij je de panelen goed kunt scheiden en recyclen. Ook hebben we zo min mogelijk lijm gebruikt en het plastic zoveel mogelijk gelast.”

We hebben er echt een soort bouwpakket van gemaakt, waarbij je de panelen goed kunt scheiden en recyclen. Ook hebben we zo min mogelijk lijm gebruikt en het plastic zoveel mogelijk gelast

Ananasresidu

Voor alle afzonderlijke materialen en onderdelen is gekeken naar de meest duurzame oplossing. Zo hebben de studenten voor de bekleding van de stoelen samengewerkt met Foamland, een bedrijf dat circulaire stoelbekleding maakt van het residu dat vrijkomt bij de ananasteelt. De stoffering van het dak is gemaakt van plastic uit de oceaan. Net als de vloermatten. In de coating van de auto en de autobanden is gerecycled carbon black verwerkt. Dit carbon black wordt onttrokken uit oude autobanden en onder andere toegepast in verf. Ook voor de elektronische componenten zijn zo duurzaam mogelijke opties gekozen. “We hebben een bedrijf gevonden om de elektrocomponenten te hergebruiken. Het huidige chiptekort zou weleens deels opgelost kunnen worden door microchips uit oude auto’s te hergebruiken. Geweldig toch?!”

CO₂-neutrale mobiliteit


CO₂-neutrale mobiliteit houdt in dat het voertuig geen CO₂-uitstoot heeft tijdens de productie, gebruiks- en end-of-life-fase. Voor de productiefase betekent dit dat rekening wordt gehouden met elk materiaal, elk component en elk beetje energie dat voor de productie wordt gebruikt. Voor de gebruiksfase betekent dit rijden zonder CO₂ uit te stoten. Voor de laatste fase is het belangrijk om zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken en te recyclen wat normaliter niet hergebruikt kan worden.

Roadtour in Amerika

Vanaf 22 augustus zal het team hun impact verder vergroten met een heuse tour door de USA. Tijdens deze tour brengen ze hun concept car onder de aandacht bij de auto-industrie in Amerika. Hiervoor rijden ze coast-to-coast dwars door het land heen. Alles over hun avonturen lees je op hun blog.

Welkom bij ARN!

Sluit je aan bij ons landelijke netwerk van 238 ARN-ketenpartners en profiteer direct van vele voordelen.

Zoek een inleverpunt

Lever uw afgedankte auto gratis in bij een autodemontagebedrijf voor milieuverantwoorde recycling, ook van startaccu’s en aandrijfbatterijen.
Lever uw auto in