Van kokoshaar kunnen allerlei producten worden gemaakt, denk aan bezems en kokosmatten. Tot 2010 demonteerden de bij ARN aangesloten autodemontagebedrijven dit kokoshaar uit de stoelvulling in autostoelen. De autodemontagebedrijven kregen hier een vergoeding voor op basis van ingezamelde kilo’s. De komst van de PST-fabriek in Tiel bracht daar verandering in.
Isolatiemateriaal
Het materiaal uit de autostoelen werd voorheen verwijderd en geplet tot balen. Zo nam het minder ruimte in op autodemontagebedrijven en kon de inzamelaar twee keer zoveel materiaal vervoeren. Deze geplette vullingen werden vervolgens bij het verwerkingsbedrijf uit elkaar getrokken tot losse vezels, waarbij korte en lange vezels ontstaan. Doordat de korte vezels onvoldoende veerkracht hebben om opnieuw te worden gebruikt in kokoshaarvullingen worden ze samengeperst en gebruikt als dempings- en isolatiemateriaal. Hiervoor worden ze eerst gemengd met lijm, waarna er platen van geperst worden die onder bijvoorbeeld een houten vloer of in een deur kunnen worden gebruikt. De lange kokosvezels kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor nieuwe stoel- of bankvullingen.
PST-fabriek
Sinds de komst van de PST-fabriek is kokoshaar geen verplicht te demonteren materiaal meer. Autostoelen die niet meer als onderdeel los verkocht kunnen worden, verdwijnen tegenwoordig in z’n geheel in de shredder. De verschillende materialen worden vervolgens in de PST-fabriek gescheiden tot bruikbare materiaalstromen, die hergebruikt kunnen worden

30 jaarARN
De komende maanden nemen we u in een reeks publicaties mee langs 30 jaar autorecycling in Nederland. Aan de hand van historische videofragmenten en verhalen belichten we de ontstaansgeschiedenis van ARN en maken we u deelgenoot van de vele hoogtepunten, maar ook van de vele uitdagingen waar de sector door de jaren heen voor stond.