De afgelopen tijd hebben we u meegenomen in een reeks publicaties langs dertig jaar autorecycling in Nederland. Aan de hand van historische videofragmenten en verhalen hebben we de ontstaansgeschiedenis van ARN belicht. Deze laatste editie behandelen we de recycling van bumpers
Voor de recycling van verschillende materialen werkt ARN samen met gespecialiseerde recyclingbedrijven. Zo wordt voor de recycling van bumpers onder meer samengewerkt met Van Werven.
Voor de komst van de PST-fabriek in Tiel moesten autodemontagebedrijven in totaal negentien materialen verwijderen van afgedankte auto’s. Die gingen in bakken en containers buiten op het terrein tot ze door ARN werden opgehaald. Een van die materialen was bumpers.
Shredderresidu
Tegenwoordig worden alle bumpers die nog geschikt zijn voor een tweede leven van de auto gehaald en in het magazijn opgeslagen tot ze verkocht worden. Bumpers die niet meer geschikt zijn om te verkopen blijven aan de afgedankte auto zitten waarna ze uiteindelijk afgevoerd worden naar het shredderbedrijf. Het shredderresidu gaat vervolgens naar de PST-fabriek.
Kort door de bocht gaat er een mix van materialen gemengd de fabriek in: met name kunststoffen, mineralen en vezels. Al het ijzer en staal en een deel van het koper blijft bij de shredders. De laatste resten metalen worden er door magneten uit gehaald en glas wordt er samen met de mineralen uit gezeefd. De vezels worden er door middel van luchttechniek gescheiden, waardoor je de kunststoffen overhoudt. De verschillende deelstromen worden op grootte en soortelijk gewicht verder van elkaar gescheiden. Uiteindelijk produceert de machine, keurig gesorteerd, 21 verschillende materialen. De kunststofstromen gaan onder meer naar Van Werven Kunststof Recycling. Hier worden van onder meer de afgedankte bumpers hoogwaardige secundaire grondstof gemaakt voor de maakindustrie.
In deze video ziet u hoe het recyclen van bumpers in z’n werk gaat.