Skip to content
Lagere recyclingbijdrage voor auto’s en autobatterijen per 1 januari 2020
De recyclingbijdrage voor nieuwe personen- en lichte bedrijfswagens per 1 januari 2020 is €35. Daarmee daalt het bedrag met €2,50 per nieuw verkocht voertuig. Ook de beheerbijdragen voor Li-ion batterijen voor hybride en vol-elektrische auto’s gaan omlaag.
190401_recyclebijdrage_AdobeStock_104276281

De recyclingbijdrage voor nieuwe personen- en lichte bedrijfswagens per 1 januari 2020 is €35. Dat maakt ARN vandaag bekend. Daarmee daalt het bedrag met €2,50 per nieuw verkocht voertuig. Deze daling komt volgens ARN, de organisatie die in Nederland namens de autobranche uitvoering geeft aan de producentenverantwoordelijkheid, door efficiëntiemaatregelen in de autorecyclingketen. Ook de beheerbijdragen voor Li-ion batterijen voor hybride en vol-elektrische auto’s gaan omlaag.


Hoge recyclingprestatie
Autorecycling is in Nederland goed geregeld. Van elke afgedankte auto kon vorig jaar 98,4% duurzaam worden gerecycled. De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95% autorecycling inclusief hergebruik te voldoen. ARN werkt hiervoor samen met ruim 300 bedrijven: autodemontagebedrijven, shredderbedrijven, inzamelbedrijven en recyclingbedrijven.

Elektrische auto’s
Het percentage nieuw verkochte auto’s met een (deels) elektrische aandrijving stijgt. In Nederland is het aantal elektrische voertuigen in een jaar tijd verdubbeldOp termijn moeten deze batterijen op een duurzame manier worden gerecycled. Door schaalvergroting, technologische ontwikkelingen en door second-use toepassingen van Li-ion batterijen zijn de kosten hiervan gedaald. De wettelijke eis van minimaal 50% hergebruik van de Li-ion batterij is ook ruimschoots behaald, met name door second-use toepassing van een groot deel van de afgedankte batterijen. Dat betekent dat ook de beheerbijdragen voor Li-ion batterijen voor hybride en vol-elektrische auto’s gemiddeld met circa 10% kunnen dalen.

Beheerbijdragen accu’s en batterijen
De beheerbijdrage voor loodzuur en NiMH startaccu’s en aandrijfbatterijen zijn in 2020 ongewijzigd ten opzichte van 2019: €0,05(excl. BTW). De bijdragen voor Li-ion startaccu’s en aandrijfbatterijen zijn in 2020 (incl. BTW):

  • €7 per batterij bij een gewicht ≤5 kg
  • €12 per batterij bij een gewicht >5 kg en ≤15 kg (nieuwe 48V categorie)
  • €18 per accu bij een accu gewicht >15 kg en ≤25 kg
  • €55 per accu bij een accu gewicht >25 kg en ≤100 kg
  • €110 per accu bij een accu gewicht >100 kg en ≤350 kg
  • €135 per accu bij een accu gewicht >350 kg en ≤600 kg
  • €160 per accu bij een accu gewicht >600 kg en ≤900 kg

Landelijk dekkend netwerk
ARN verzorgt in samenwerking met de RAI Vereniging de jaarlijkse verslaglegging aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zorgt voor een landelijk dekkend netwerk van afgiftepunten waar de eindgebruiker zijn auto of accu kosteloos kan inleveren. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit bericht op je kanalen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.