Nederland heeft veel kennis in huis, maar heeft onvoldoende positie als het gaat om de ontwikkeling, productie en recycling van batterijen. Dit terwijl de urgentie hoog is. Batterijen zijn noodzakelijk in de energietransitie en zijn vanwege de benodigde grondstoffen een kritische component. “Het is om die reden van nationaal belang dat er een landelijk kenniscentrum is die samenwerking bevordert en ontwikkelingen op het gebied van batterijen versnelt”, zegt Programmamanager Rutger van Poppel van het Battery Competence Cluster – NL.
Het Battery Competence Cluster – NL, kortweg BCC, is in oktober 2021 als landelijk samenwerkingsverband naar buiten getreden. De oprichters zijn Brainport Development, RAI Automotive Industry NL, VDL Groep, DAF Trucks, Damen Shipyards, ELEO, NMT, TU Eindhoven, TNO en Provincie Noord-Brabant. De bijdrage van bijna 300 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds is een bevestiging dat het samenwerkingsverband goed is georganiseerd. “BCC is een op zichzelf staand onafhankelijk initiatief waarin de samenwerking tussen publieke en private partijen een impuls krijgt. Door kennis te delen kunnen we een nationaal ecosysteem voor batterijen versnellen. BCC is een onafhankelijke gesprekspartner voor overheidsinstanties en bedrijven. Op die manier kunnen wij de ontwikkelingen van marktpartijen toetsen aan het beleid van de overheid en omgekeerd. Als onafhankelijk kenniscentrum bekijken we nieuwe voorstellen van verschillende kanten en toetsen we de haalbaarheid. Dat steeds meer partijen zich aansluiten bij BCC bewijst de waarde van deze aanpak”, aldus Rutger van Poppel.
Het besef dat Nederland op het gebied van batterijen een eigen positie moet verkrijgen, is inmiddels breed geland
Nationaal Groeifonds
Op dit moment bestaat de kern van de BCC-organisatie uit zes personen. “Hieromheen zit een flinke schil van deelnemende bedrijven zoals TNO, DAF en VDL, universiteiten en uitvoerende organisaties waaronder ARN. Het onderwerp batterijen is van strategisch belang voor Nederland. De energietransitie vraagt om slim gebruik van batterijen. Deze batterijen bestaan uit schaarse grondstoffen en we willen daarvoor niet helemaal afhankelijk zijn van andere landen. Het besef dat Nederland op het gebied van batterijen een eigen positie moet verkrijgen, is inmiddels breed geland. Dat is ook de reden dat het BCC een aanvraag heeft gedaan bij het Nationaal Groeifonds voor een subsidie.” Onlangs is bekend geworden dat het Nationaal Groeifonds maximaal 296 miljoen euro investeert. Dit bedrag kan over een periode van acht jaar besteed worden. “Het feit dat deze aanvraag is goedgekeurd toont aan dat er sprake is van een flinke verandering in het denken over batterijtechnologie in Nederland. Het is een bewijs dat BCC in staat is om samen met alle partners ontwikkelingen op gang te brengen en toont het commitment om dit in de komende jaren vorm te gaan geven.”
Toepasbaar maken
Rutger zegt nadrukkelijk dat batterijontwikkeling geen doel op zich is. “Waar het om gaat, is een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Batterijen zijn een deeloplossing. Het is onze ambitie om het leidende programma voor toegepaste batterijontwikkeling te zijn. Wij kunnen als BCC de bedrijven uit de maakindustrie en de technologiebedrijven aan elkaar koppelen. Beide partijen hebben baat bij samenwerking. Dit versnelt het innovatieproces en vergroot de kansen voor een stevige Nederlandse positie op het gebied van batterijtechnologie.”
Maatschappelijke impact
Nederland kent (nog) geen batterijproductiefaciliteiten, maar is wel sterk in innovatie. “Vanuit de bedrijven in de Nederlandse batterijketen ontstaan oplossingen met maatschappelijke impact die bijdragen aan de energietransitie. Het is een zoektocht om daarbij de kwaliteiten die in Nederland beschikbaar zijn beter te benutten. Een voorbeeld is de recycling van batterijen. Op dit moment worden autobatterijen over de grens gerecycled. Nederland heeft op dit moment dus nog niet de baten van batterijrecycling in de vorm van hernieuwde materialen. De benodigde toegang tot schaarse materialen dwingt ons om hierover na te denken. Als batterijrecycling in Nederland bijdraagt aan een betere toegankelijkheid van grondstoffen voor nieuwe batterijen levert dat ons land een strategisch voordeel op. Om die reden is de bundeling van kennis in een onafhankelijk programma zoals BCC van nationaal belang.”
Vanuit de bedrijven in de Nederlandse batterijketen ontstaan oplossingen met maatschappelijke impact die bijdragen aan de energietransitie