De roots van Leon Gordijn liggen in de automotive. “Mijn vader had een groot garagebedrijf; bij hem ben ik begonnen. Ondertussen werk ik alweer meer dan 25 jaar bij Hyundai. Je kunt wel zeggen dat ik inmiddels blauw bloed heb”, zegt hij met een kwinkslag. Hyundai kent namelijk het begrip ‘blue drive’ voor duurzame mobiliteit. Hyundai denkt en werkt vanuit de visie ‘progress for humanity’. Dat gaat verder dan het bouwen van auto’s die voldoen aan de wens van de klant. Het gaat erom ook in de toekomst de juiste producten te blijven maken; niet alleen voor automobilisten, maar zeker ook voor mensen met een andere transportbehoefte. “Niet voor niets heeft Hyundai een meerderheidsbelang genomen in Boston Dynamics, een roboticabedrijf. We willen als merk vooroplopen in nieuwe vervoersoplossingen. We zijn inmiddels veel meer dan alleen een traditionele autobouwer.”
‘We willen als merk vooroplopen in nieuwe vervoersoplossingen. We zijn inmiddels veel meer dan alleen een traditionele autobouwer’
Waterstof-elektrisch versus batterij-elektrisch
Tien jaar geleden heeft Hyundai geïnvesteerd in de ontwikkeling van batterij-elektrisch aangedreven voertuigen én in de ontwikkeling van waterstoftechnologie. “Het was een bewuste keuze om ook waterstof in te zetten als energiedrager. Met deze technologie is het mogelijk om pieken en dalen op het energienet te vermijden. Een auto op waterstof kun je ook sneller bijtanken. Onze verwachting is dat waterstoftechnologie naast de toepassing in onze NEXO-personenwagen vooral in vrachtwagens zal worden toegepast. Het gewicht van de waterstoftanks is in deze voertuigen minder van belang. Wellicht dat ook bestelwagens op termijn waterstof-elektrisch zijn aangedreven.”
Leon vult aan: “Voor personenvoertuigen zetten we bij Hyundai vooralsnog vooral in op batterij-elektrische aandrijving. Inmiddels gaan de batterijontwikkelingen ontzettend snel. Met de solid-state batterij komt een nieuwe generatie batterijen op de markt. Voor dit type zijn geen vloeistoffen nodig en deze batterijen zijn nog brandveiliger.”
‘ARN geeft ons het vertrouwen dat de zaken goed zijn geregeld’
“We bevinden ons in Nederland in een bevoorrechte positie”, stelt Leon vast. “Nederland is een van de voorlopers als het gaat om de recycling van auto’s en de inzameling van autobatterijen. ARN heeft hierin een belangrijke rol. De organisatie ontzorgt ons door ons snel en duidelijk te informeren. Dat werkt ontzettend plezierig.” Hergebruik wordt steeds belangrijker, beseft ook Leon. “Daarom voelt de aansluiting bij ARN voor de inzameling en recycling van batterijen als iets van ons samen. De lagere tarieven voor de beheerbijdrage batterijen geven ons het vertrouwen dat de organisatie de zaken op de juiste manier heeft georganiseerd.”
Dit jaar volgt nieuwe Europese regelgeving voor autobatterijen. De eisen aan autobatterijen, zoals de materiaalsamenstelling en de doelstellingen voor recycling, zullen toenemen. “Dat zal het proces voor een circulaire economie versnellen. Om die reden zijn wij voor uniforme regelgeving die voor heel Europa geldt, mits onnodige administratieve regeldruk achterwege blijft.”
Dit jaar volgt nieuwe Europese regelgeving voor autobatterijen. De eisen aan autobatterijen, zoals de materiaalsamenstelling en de doelstellingen voor recycling, zullen toenemen
Van oceaanafval, naar vloermat, naar lifestyleproduct
Het systeem van ARN zorgt ervoor dat alle modellen die Hyundai in Nederland levert voor meer dan 98% worden gerecycled. Daarnaast is Hyundai sinds jaar en dag deelnemer van het ARN-Beheerplan voor de inzameling en recycling van autobatterijen. Er gebeurt echter meer. Zo zijn de nieuwe modellen IONIQ 5 en IONIQ 6 voorzien van stoelen die zijn gemaakt van gebruikte PET-flessen en is het materiaal van de vloermatten afkomstig van visnetten. Ook is er een samenwerkingsproject met Healthy Seas om visserijafval te kunnen hergebruiken in nieuwe producten. Voorbeelden hiervan zijn te zien in afleveringen van de minidocumentaireserie Going Circular, die in samenwerking met Discovery Channel is gemaakt. Daarnaast zijn designers opgeroepen om met voorstellen te komen voor het gebruik van automaterialen voor kleding en tassen. “Vanuit de lifestyle en modesector is hiervoor veel belangstelling. De eerste producten zijn al bij het Britse warenhuis Selfridges verkocht.”
Elektronicaspecialisten gevraagd
In de toekomst zal een steeds groter aandeel van het wagenpark elektrisch zijn aangedreven. “De elektrificering vraagt om een ander soort werkplaats”, stelt Leon nuchter vast. “Het merk Hyundai is relatief vroeg gestart met elektrische modellen en heeft als voorloper de nodige ervaring opgebouwd. In plaats van volledige batterijpakketten te vervangen, zullen we vanaf volgend jaar onderdelen van het batterijpakket, de batterijmodules, gaan vervangen. Dat scheelt aanzienlijk in de benodigde materialen, voorkomt onnodig transport en vergroot de gebruiksduur van de batterij. Om dat mogelijk te maken zijn vakmensen nodig. Op dit moment is het lastig om voldoende elektronicaspecialisten te vinden. Dat geldt niet alleen voor de autosector; voor heel veel bedrijven is dit een aandachtspunt”, constateert Leon.
‘Het merk Hyundai is relatief vroeg gestart met elektrische modellen en heeft als voorloper de nodige ervaring opgebouwd. In plaats van volledige batterijpakketten te vervangen, zullen we vanaf volgend jaar onderdelen van het batterijpakket, de batterijmodules, gaan vervangen’
Nieuwe regels voor batterijopslag
De nieuwe regels voor batterijopslag (PGS 37), die naar verwachting op 1 juli 2023 ingaan, hebben grote impact. Zo zal elke dealer een brandwerende opslag met extra beveiliging moeten hebben. Voor complete batterijpakketten is dat uiteraard nog wat ingewikkelder dan voor losse batterijmodules. Leon: “Om die reden is het van belang dat batterijen snel worden ingezameld. Gelukkig heeft ARN een online batterijportaal waar we de afgedankte batterij of batterijmodule kunnen aanmelden. Een professionele inzamelaar zorgt er vervolgens voor dat de batterij snel wordt opgehaald voor recycling. Op dit moment is de voorbereiding op de PGS 37 een van de belangrijkste projecten waar ik aan werk. Als de invoeringsdatum definitief vaststaat, zetten we hier vanuit Hyundai vol op in, zodat we er zeker op tijd klaar voor zijn.”
Deel dit bericht op je kanalen
Nieuwsbrief