Inzameling en verwerking: ARN helpt met oplossingen

Van aftapinstallaties voor vloeistoffen tot speciale boxen om batterijen te vervoeren: dankzij de recyclingbijdrage is het mogelijk zulke zaken samen te regelen. ARN faciliteert dat proces en komt met praktische oplossingen. Wat doet ARN zoal om partners en ondernemers te helpen om goed en efficiënt te werken?

Techniek voor autodemontagebedrijven
Voor de autodemontagebedrijven heeft ARN droogleginstallaties laten ontwikkelen. Daardoor gaat van de vloeistoffen in een oude auto, zoals olie of remvloeistof, niets meer verloren. ARN neemt de kosten voor service en onderhoud van de droogleginstallaties voor zijn rekening. In de toekomst zijn andere innovaties te verwachten, zoals bij de demontage van elektrische auto’s.

Makkelijker omgaan met registratie
Om goed overzicht te houden worden de onderdelen en afvalstoffen van een oude auto geregistreerd. ARN zorgt dat het ICT-systeem daarvoor goed draait. Zo is duidelijk welke auto’s gedemonteerd zijn en waar LPG-tanks, banden en vloeistoffen naar toe gaan.

Transport van demontagebedrijven naar verwerkers

Transport van
demontagebedrijven
naar verwerkers

ARN maakt collectieve afspraken met vervoerders voor het transport tussen de ketenpartners. Het gaat om grote vervoersstromen van de demontage- naar de shredderbedrijven, van de shredders naar het PST-bedrijf en van daaruit weer naar andere verwerkers. De reststoffen krijgen na het PST-bedrijf elders een nieuwe toepassing. Ook die transportstromen zijn centraal georganiseerd: soms rijden er trucks met containers, soms gaat het transport per schip. Het vervoer van olie en andere vloeistoffen gebeurt in tankwagens met meerdere compartimenten van het bedrijf GS-Recycling. Zij halen de olie op bij de demontagebedrijven voor verwerking bij GS-Recycling net over de grens in Duitsland.

ARN’s inzamel- en verwerkingssysteem voor batterijen
Batterijen zijn er in soorten en maten. Accu’s met een positieve restwaarde (loodaccu’s en NiMH-accu’s) zijn vaak opnieuw te gebruiken. ARN zorgt voor de inname en verwerking van aandrijfaccu’s met een negatieve restwaarde (lithium-ion accu’s). Voor niet transport zekere batterijen heeft ARN speciale batterijboxen aangeschaft. Zo wordt schade tijdens transport voorkomen.

Trainingen, cursussen en advies
De autorecyclingbranche verandert snel en dat vraagt om steeds nieuwe vaardigheden. Innovam organiseert samen met ARN daarom trainingen voor de veilige demontage van hoog-voltage batterijen in elektrische auto’s. Ook de wetgeving over autorecycling en de verwerking van afvalstoffen verandert geregeld. Het is belangrijk dat alle ketenpartners daarvan goed op de hoogte zijn. ARN organiseert daarom cursussen als dat nodig is en komt met informatiemateriaal.

Onderzoek naar optimale autorecycling
Dankzij innovaties gaat autorecycling steeds verder met steeds betere resultaten. Dat is mede dankzij onderzoek. Bijvoorbeeld over de vraag hoe de recycling van een bepaalde stof nog beter kan of hoe de CO₂-uitstoot zo beperkt mogelijk kan blijven. ARN werkt samen met diverse onderzoeksinstituten.