Lever afgedankte scooterbatterijen kosteloos in
Er is een collectief systeem ingericht om scooterbatterijen op een verantwoorde manier te laten inzamelen en recyclen. Voor een zevental merken brom- en snorfietsen regelt ARN de inzameling van aandrijfbatterijen bij tien aangewezen inzamelpunten.
Beheerbijdrage
De beheerbijdrage is een eenmalige bijdrage boven op de verkoopprijs van een scooter. Hiermee wordt bovenstaand systeem betaald. Vanaf 1 januari 2024 is de beheerbijdrage per scooter € 13,50 inclusief btw.
Initiatiefnemers
Het initiatief voor de inzameling en recycling van scooterbatterijen is genomen door RAI Vereniging en de tweewielerbranche. Zij hebben ARN, Auto Recycling Nederland, gevraagd om dit inzamelsysteem te organiseren.
ARN laat – net zoals ze dat al voor batterijen uit auto’s doet – afgedankte batterijen van deelnemende producenten inzamelen en verwerken.
Lithium-ion aandrijfbatterijen van brom- en snorfietsen en scooters van de volgende deelnemende merken kunnen voor inzameling bij ARN worden aangemeld:
- Kymco
- NIU
- Piaggio
- Super Soco
- SYM
- YADEA
- Yamaha
Het LMT Batterij Beheerplan
Het systeem is bedoeld voor lithium-ion batterijen van voertuigen uit de LMT-categorie (light means of transport met batterijen minder dan 25 kilogram) met kenteken én zonder trapondersteuning.
Batterijen uit overige elektrisch aangedreven vervoersmiddelen, zoals steps zonder kenteken en fatbikes, worden niet via ARN ingezameld.
De producent/importeur heeft de verplichting om de batterijen aan het einde van hun levenscyclus terug te nemen. Deze verplichting volgt uit het Besluit Beheer Batterijen en Accu’s 2008. U bent als importeur verplicht op te geven hoeveel batterijen u op de markt brengt en te zorgen voor een innamesysteem van afgedankte batterijen.
Voor de recycling van afgedankte batterijen moet een recyclingdoelstelling behaald worden en hierover dient u jaarlijks te rapporteren aan de Nederlandse overheid. ILT houdt als inspectiedienst toezicht en spreekt importeurs die deze verplichting niet nakomen hierop aan.
Met het LMT Batterij Beheerplan wordt geregeld dat brom-, snorfiets- en scooterimporteurs en hun dealerbedrijven nu en in de toekomst voldoen aan de wet- en regelgeving. Om dit te bekostigen geldt een beheerbijdrage. De beheerbijdrage is een eenmalige bijdrage boven op de verkoopprijs van een scooter. Vanaf 1 januari 2024 is de beheerbijdrage per scooter € 13,50 inclusief btw.
In heel Nederland batterijen inleveren
We gaan van start met tien inzamelpunten. Het minimale in te leveren aantal transportzekere batterijen is tien. Sla de batterijen op een goed bereikbare en droge plek op en vermeld op de batterij het merk en kenteken van de scooter.
* Heeft u er minimaal tien dan kunt u deze via onderstaande knop aanmelden.
Een niet-transport zekere batterij (een batterij die mogelijk uiteenvalt, rookt, erg warm is en/of gevaarlijke stoffen uitstoot) meldt u altijd direct aan.
De inzamelpunten voor scooterbatterijen:
- Jos Huisman Tweewielers in Nijmegen
- Central Scooters in Oosterhout
- Mr Electric B.V. in Amsterdam
- XXL Scooters in Arnhem
- Piet Hordijk Gemotoriseerde Tweewielers B.V. in Rotterdam
- Van Houwelingen Tweewielers in Arkel
- Sunder Bromfietsen B.V. in Den Hoorn
- Pem B.V. in Purmerend
- Yamaha Motor Europe in Schiphol-Rijk
- Piaggio Vespa B.V. in Breda
Zo werkt het
Na het vermelden van merk en kenteken op de batterij en het aanmelden van de batterij(en) neemt de inzamelaar contact op om een afspraak in te plannen. De inzamelaar haalt minimaal tien transportzekere scooterbatterijen of één niet-transportzekere batterij op.
Dit gebeurt er met de batterij:
De batterijen worden door de chauffeur in een transportverpakking geplaatst. De chauffeur en u ondertekenen beiden het transportdocument.
U ontvangt één exemplaar van het transportdocument. De batterijen worden bij de inzamelaar opgeslagen. De batterijen gaan naar een professioneel recyclingbedrijf.
Tips voor het opslaan van scooterbatterijen
Het is van belang dat afgedankte aandrijfbatterijen zorgvuldig en veilig worden opgeslagen totdat ze worden opgehaald.
Zet de aandrijfbatterijen op een goed te bereiken plaats
Zorg ervoor dat de batterijen beschut opgeslagen liggen
Voorkom dat ander afval bij de batterijen terechtkom
Vermijd een te grote opslag van afgedankte batterijen
Is er sprake van brand, rook, geur of warmte: bel de brandweer