Vloeistoffen

De demontagebedrijven verwijderen de vloeistoffen uit de auto voor verwerking door gespecialiseerde bedrijven. ARN heeft de inzameling centraal geregeld. De belangrijkste vloeistoffen zijn: olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof en remvloeistof.

Recycling van de vloeistoffen gebeurt door een partner van ARN, zoals GS-Recycling. Tankwagens van GS-Recycling halen de afgewerkte olie en koelvloeistof op bij de ARN-demontagebedrijven. De tankwagens hebben verschillende compartimenten, zodat de vloeistoffen gescheiden blijven. Medewerkers nemen monsters om er zeker van te zijn dat er geen verontreinigingen in zitten, zoals PCB of chloor. In de verwerkingsfabriek in Sonsbeck, net over de grens in Duitsland, gaat de afgewerkte olie een raffinageproces in.

Zo wordt basisolie gemaakt die geschikt is voor de productie van smeermiddelen. De afgewerkte koelvloeistof levert via een vergelijkbaar proces zuivere glycol op, waarmee nieuwe koelvloeistof kan worden gemaakt. Bij GS-Recycling wordt gecertificeerde DOT-4 kwaliteit remvloeistof geproduceerd, die zeer gewild is bij afnemers. Ook de andere vloeistoffen uit de auto krijgen via verwerking een nieuwe bestemming, zodat zo min mogelijk verloren gaat.