Skip to content

Duurzaamheidsverslag

2016

Bladeren

WERKEN AAN HOOGWAARDIGE RECYCLING

Innovatie in de autorecyclingbranche is noodzakelijk om de circulaire economie te kunnen ondersteunen. ARN is dé recyclingexpert in de mobiliteitsbranche. Wij streven voortdurend naar innovatie op het gebied van recycling van auto’s en batterijen. Onze missie is het bereiken van hoogwaardige recycling, met een goede balans tussen kosten, recyclingprestatie en CO2-footprint.

Het resultaat van onze inspanningen is duidelijk zichtbaar: we behalen én overtreffen op efficiënte wijze de wettelijke 95%-recyclingdoelstelling. In 2016 zijn in het ARN-netwerk 185.740 afgedankte auto’s verwerkt en is in totaal bijna 57 miljoen kg materiaal gedemonteerd en verantwoord verwerkt.

Samenwerking die werkt
Onze voornaamste opdracht is voor autofabrikanten de producenten­verantwoordelijkheid in te vullen voor afgedankte auto’s en batterijen.

Dat doen wij in samenwerking met al onze ketenpartners, want auto’s recyclen doe je samen. Alle schakels in de keten leveren hun bijdrage, ook de inzamelbedrijven, verwerkingsbedrijven en de tussenhandelaren. We hechten veel belang aan goede relaties met onze stakeholders.

Een duurzame samenleving
Bijdragen aan een duurzame samenleving zit in ons DNA. Verantwoord en efficiënt recyclen vormt ons bestaansrecht. Onze bijdrage aan de circulaire economie bestaat onder meer uit de ondersteuning van ondernemers in de autorecyclingketen om zich verder te professionaliseren en om duurzaam te ondernemen. Wij helpen garages en consumenten op een verantwoorde manier hun oude auto’s af te danken. Ook zetten wij ons in voor een gelijk speelveld in de recyclingketen. Deze activiteiten verrichten we al ruim twintig jaar, om op een efficiënte manier de 95%-recyclingdoelstelling te kunnen halen. Zo ook in 2016, waarover wij hier verslag doen.

Bladeren

BEVLOGEN VERHALEN

Autorecycling is in Nederland goed georganiseerd. Wanneer accountmanagers van ARN aan gesprekspartners vertellen dat we in Nederland in 2016 98,7% van het gewicht van de auto weer een nuttige toepassing hebben gegeven, valt ongeloof hen ten deel. Maar het is wel correct.

De auto is het verst gerecyclede consumentenproduct. Het is interessant om de keten in beeld te brengen en gezichten te zien bij uitdagingen die met succes worden opgelost. Wat gebeurt er als een auto wordt ingeleverd?

  • Wie demonteert een wrak?
  • Wat test het laboratorium van ARN?
  • Hoe moet een demonteur een Li-ion batterij veilig uit een auto halen?
  • Wie bedient de shredder?
  • Waarom is het zo lastig om plastic restanten van ijzer te scheiden?

Gemeenschappelijke passie
Deze uitgave bevat vijftien verhalen van vijftien bevlogen medewerkers. Hoewel alle mensen die we portretteren een andere rol hebben in de keten, delen ze dezelfde houding: passie voor auto’s én passie voor een schone wereld. De foto’s en verhalen laten zien hoe alles in elkaar grijpt en welke vooruitgang is geboekt.

Innovatiekracht
Van Gils senior uit Nootdorp verdiende zijn geld met slopen. Zijn zonen hebben het autodemontagebedrijf omgebouwd tot een online onderdelenshop. Een mooi voorbeeld van innovatiekracht. Door diezelfde innovatie ontstaan zelfs nieuwe bedrijfstakken, zoals bij Autobedrijf Peter Ursem in Zwaag, waar accu’s een tweede leven krijgen.
Recycling is een veel besproken thema, in the end is het vooral een kwestie van doen en ondernemen. Kijk maar.

Bladeren

VOLLEDIGE RECYCLING VAN AUTO’S ZONDER SCHADE VOOR MILIEU EN LEEFOMGEVING

Vanuit het heelal bezien is de aarde een blauwe bol, vol water en leven. Ruimtevaarder en natuurkundige Wubbo Ockels kon er prachtig over vertellen. Vlak voor zijn overlijden in 2014 schreef hij een indringende brief aan de mensheid.

Ockels stelde: “De mensheid zal een duurzame balans met zijn omgeving moeten vinden, zowel met ons huis, de aarde, als met de natuur. Er is een nieuw wereldwijd bewustzijn nodig, van de mensheid, natuur en aarde als een onlosmakelijk geheel.” Wij omarmen zijn gedachtengoed.

Een belangrijke verantwoordelijkheid
We hebben het punt bereikt dat meer dan 95% van het gewicht van afgedankte auto’s een zinvolle en duurzame bestemming krijgt. Dat betekent niet dat we er zijn. Technologische ontwikkelingen stellen ons doorlopend voor nieuwe uitdagingen. De hoogwaardige technologie leent zich soms uitstekend voor hergebruik.

Vaker echter, moet er nog een nieuw perspectief voor worden gevonden.

Samenwerken aan nieuwe werkelijkheid
ARN werkt samen met de hele autorecycling keten. We ondersteunen individuele ondernemers om zich verder te professionaliseren. En de maakindustrie kan steeds meer hoogwaardig gerecycled materiaal toepassen en verwerken tot nieuwe producten.
We zouden deze successen kunnen vieren. Maar om de ontwikkelingen in de automotive industrie telkens een stap voor te blijven, werken we liever door. Zodat consumenten en garages hun auto’s kunnen doneren aan een industrie die straks elk onderdeel gebruikt, hergebruikt of verwerkt tot een nieuwe, hoogwaardige grondstof.

Wij geloven in volledige recycling van auto’s zonder schade voor milieu en leefomgeving. Wat nu misschien nog niet kan, maken we straks mogelijk.