Wiebe Wakker wilde de wijde wereld in. Tijdens de ARN Relatiedag 2023 vertelde hij niet alleen hoe hij dat gedaan heeft, maar ook wat hij heeft geleerd over samenwerking in de ruim drie jaar tijd dat zijn avontuur duurde. “Na mijn studie aan de Kunstacademie voelde ik dat ik nog niet klaar was voor een negen tot vijf baan. Ik besloot mijn levenslange droom om de wereld rond te reizen te gaan leven, maar wilde dat zonder geld doen. Ik zou afhankelijk worden van de barmhartigheid van anderen en zou daarmee persoonlijke barrières doorbreken.”
Waar Duitsers de minst gastvrije donateurs bleken te zijn waren Scandinaviërs juist heel gul
Duurzaamheid als alibi
Hij zag zijn persoonlijke uitdaging ook als een mooi ideaal om mensen te mobiliseren. “Duurzaamheid was het ideale alibi, omdat het deuren opent”, vertelde Wiebe Wakker eerlijk. “Op dat moment was het imago van elektrisch rijden nog niet goed. Om te bewijzen dat elektrificatie de toekomst heeft, vroeg ik mensen om op mijn platform in te pluggen en mij op die manier een slaapplek, eten en/of elektriciteit om mijn auto mee op te laden te geven.” Donateurs bepaalden op die manier zijn route. Waar Duitsers de minst gastvrije donateurs bleken te zijn waren Scandinaviërs juist heel gul. Zijn tocht met als einddoel Australië brengt Wiebe Wakker dus eerst in het hoge Noorden. Halverwege Noorwegen maakt hij in zijn Golf met een actieradius van nauwelijks 200 kilometer voor het eerst mee dat het spannend wordt of hij wel een laadplek kan vinden. Hierdoor wordt hij steeds creatiever in het vragen om hulp, waardoor Wiebe Wakker op de meest bijzondere plekken komt en dito mensen ontmoet.
Wiebe wordt wereldnieuws
Na Scandinavië gaat de reis via Roemenië en Turkije naar Iran. Inmiddels is hij wereldnieuws geworden. “Ik was mijn reis begonnen met een duurzaamheidsverhaal als middel om gratis te reizen, maar zag mede door de duurzame projecten die ik bezocht met eigen ogen wat voor rommel we van onze planeet maken. Ik plugde in om mijn auto te laden, maar gaf energie terug door het verhaal te vertellen.”
Wiebe maakt heel wat spannende avonturen mee tijdens zijn reis: van een sneeuwstorm tot water in het batterijpakket van zijn elektrische golf. Hij wordt uitgenodigd door sjeiks, ministers, koninklijke families en haalt verschillende voorpagina’s. Via Kuala Lumpur gaat Wiebe Wakker naar Borneo, Java, Oost-Timor en uiteindelijk met de boot naar Sydney. “Na twee jaar en drie maanden was ik eindelijk in het beloofde land.” Het laatste stukje over de Sydney Harbour Bridge rijdt hij in een parade met zo’n vijftig andere elektrische auto’s. “Na 33 landen had ik mijn eindbestemming bereikt. En geleerd dat door samen te werken en altijd op zoek naar connecties te gaan je de lastigste problemen kunt oplossen.”
Trainingsmateriaal
Een vergelijkbare auto als die van Wiebe Wakker is voor ARN ideaal trainingsmateriaal om ervaring op te doen met het demonteren van een accupakket. De autobatterijen uit een dergelijke auto zijn gebruikt als energie-opslag op het forteiland Pampus bij Muiden.
Presentatie Wiebe Wakker
Bekijk hier de presentatie van avonturier Wiebe Wakker.
Deel dit bericht op je kanalen
Nieuwsbrief