Jaco Huisman hield zijn presentatie via een videoverbinding, omdat hij was getroffen door corona. In zijn verhaal ging Jaco Huisman onder meer in op het doel achter de nieuwe regelgeving voor afgedankte voertuigen: hoe kunnen we als gezamenlijke autorecyclingsector in Europa de CO2-uitstoot verder omlaag krijgen en wat doet dat met de beschikbaarheid van secundaire grondstoffen? Er wordt daarbij goed gekeken naar de Battery Regulation die sinds juli 2023 van kracht is, zodat beide wet- en regelgeving straks op elkaar is afgestemd.
Hoe kunnen we als gezamenlijke autorecyclingsector in Europa de CO2-uitstoot verder omlaag krijgen en wat doet dat met de beschikbaarheid van secundaire grondstoffen?
Verbeteren van de circulariteit
Jaco Huisman legde uit dat er verschillende hoofdthema’s zijn geformuleerd. Als voorbeeld noemde hij de afhankelijkheid van geïmporteerde grondstoffen, het gegeven dat bepaalde voertuigen, zoals bromfietsen, nu niet onder de scope vallen en dat er tussen de verschillende Europese lidstaten grote verschillen zijn. Waar Nederland vooroploopt op het gebied van autorecycling zijn er ook landen die nog grote stappen moeten zetten. Een ander aandachtspunt is de export van (afgekeurde) voertuigen naar het buitenland. Daar zou de nieuwe regelgeving verandering in moeten brengen of wellicht zelfs een einde aan moeten maken. Ook het verbeteren van de circulariteit in de design, productie- én verwerkingsfase van voertuigen werd door Jaco Huisman genoemd als belangrijke vraag.
De zes thema’s van de nieuwe ELV-directive:
- Meer circulair design
- Meer gerecyclede materialen gebruiken als plastic, staal en aluminium
- Meer voertuigen als zwaar verkeer bestempelen
- Rol van fabrikant en samenwerking met de keten verbeteren
- Meer voertuigen inzamelen
- Kwaliteit verwerking verbeteren
Een deel van de focus zal komen te liggen aan de designkant en een ander deel aan de verwerkingskant
Markt voor hergebruik zal verbeteren
Jaco Huisman: “Een deel van de focus zal komen te liggen aan de designkant en een ander deel aan de verwerkingskant. De nieuwe Europese wetgeving is niet alleen een modernisering van de richtlijnen, maar ook het daadwerkelijk adresseren van en werken aan modernisering en harmonisatie.” Volgens de beleidsmaker zal er hierdoor meer consistentie komen in design en zal de markt voor hergebruik verbeteren. “Hetzelfde geldt voor secundaire grondstoffen. Ook de match tussen vraag en aanbod zal verbeteren.”
Samengevat zullen fabrikanten vooral hun informatievoorziening moeten verbeteren om zo onder meer de vervangbaarheid van materialen beter mogelijk te maken. Ook zullen er meer gerecyclede materialen, zoals plastics, in de productie moeten worden gebruikt. Naar targets voor staal en aluminium wordt nog gekeken.
Export drastisch verminderen
Door de APK – of de in andere landen vergelijkbare keuring – verplicht te stellen voor de export van voertuigen hoopt de Europese Commissie de export drastisch te verminderen. Vijf jaar na aanname van het voorstel (de verwachting is dat dit eind dit jaar zal zijn) zal de regelgeving worden gehandhaafd. Na aanname heeft eenieder die dat wil acht weken de tijd om input te leveren op het beleidsstuk dat er dan ligt.
Verwachte opbrengsten nieuwe ELV-directive
- Significante CO2-reductie
- Meer voertuigen inzamelen in EU
- Meer materiaal terugwinnen
- Aantal ton teruggewonnen materiaal is van hogere kwaliteit
- 22.000 meer banen, vooral bij ADB’s
- Lagere prijs voor tweedehands onderdelen.
Presentatie regelgeving afgedankte voertuigen
Deel dit bericht op je kanalen
Nieuwsbrief