Nog een mooi getal: 98,7% van het gewicht van autowrakken wordt op dit moment reeds nuttig toegepast, dankzij iedereen die bij autorecycling in Nederland betrokken is.
Het geeft aan dat de tijd dat auto’s slechts ‘gesloopt’ werden, ver achter ons ligt. We doen immers zo veel meer: we demonteren en selecteren onderdelen en bieden ze opnieuw aan voor de verkoop. Wat overblijft van een auto na demontage, is slechts voor een deel ‘rest’. We scheiden, we shredden en tot op het kleinste detail vinden we nieuwe mogelijkheden om de afgedankte materialen opnieuw als grondstof in te zetten.
Norm: 95 procent recyclen
Dat doen we in Nederland zo goed, dat we de wettelijke, Europese norm van 95 procent recyclen en opnieuw nuttig toepassen, royaal halen. Elk jaar weer! Ons doel is hoogwaardige recycling, met een goede balans tussen kosten, recyclingprestatie en CO2-footprint.
Het gaat al met al om gigantische hoeveelheden. Kwantificeer je die 98,7 procent van het gewicht van autowrakken, het percentage dat nuttig (opnieuw) wordt toegepast, dan kom je op gigantische hoeveelheden materiaal. Dan heb je het over: 187.600 ton aan materialen, uit 178.136 auto’s (cijfers 2021, redactie). Materiaal dat verantwoord is verwerkt, klaar voor (her)gebruik.
1.600 olifanten
De banden van deze auto’s – samen 712.544 stuks – wegen bijna evenveel als 1.600 olifanten. Met het staal van deze auto’s – samen zo’n 107.000 ton – kun je 15 Eiffeltorens bouwen. Zelfs de afgewerkte olie – ongeveer 750.000 liter, dat is even veel vloeistof als in zo’n 104.000 kratten bier – gaat niet verloren.
Wie zijn verantwoordelijk voor deze mooie cijfers? Dat zijn al onze partners in de autorecyclingketen. Het gaat om bijna 300 bedrijven en ondernemers, die elk op eigen wijze bijdragen aan het nuttig toepassen van 98,7 procent van het gewicht van al die 178.136 autowrakken.
De banden van de jaarlijks in Nederland gerecyclede auto’s wegen evenveel als 1.600 olifanten