Het ARN Beheerplan

Wat gebeurt er met afgedankte batterijen uit mijn hybride of elektrische auto?

Als een hybride of elektrische auto aan het einde van zijn levensduur is gekomen, kan deze kosteloos ingeleverd worden bij een bij ARN aangesloten autodemontagebedrijf in de buurt. In Nederland is het percentage hergebruik van afgedankte aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s 83%.

Bij aankomst op het autodemontagebedrijf wordt uw hybride of elektrische auto door een medewerker van het bedrijf afgemeld bij de RDW. U ontvangt daarvan een vrijwaringsbewijs waarmee u kunt aantonen dat u niet langer verantwoordelijk bent voor de verzekeringsplicht (WA) en de algemene periodieke keuring (APK). Voordat alle wettelijk verplicht te demonteren materialen gedemonteerd kunnen worden, raadpleegt de medewerker het internationaal informatie demonteer systeem. Hierin vindt hij gedetailleerde demontage-instructies van autofabrikanten die noodzakelijk zijn voor de veilige demontage van voertuigen.

Demontage en opslag

Voordat het daadwerkelijk demonteren begint, wordt de auto op een aangewezen plek geplaatst. De demonteur is opgeleid voor de demontage van hybride en elektrische voertuigen en beschikt over een speciale startset EV-demontage. In deze set zitten basisgereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen als handschoenen.

Als het batterijpakket uit de auto is gehaald worden de contacten van de batterij met tape geïsoleerd. De veiligheidsplug wordt apart van de batterij bewaard. Eenmaal uit de auto is het van groot belang dat de batterij veilig buiten (liefst op afstand van het bedrijf) wordt opgeslagen. Mocht er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan, voorkom je hiermee dat de brand om zich heen kan grijpen. De batterij blijft hier tot hij wordt opgehaald door een speciale vervoerder.

Voordat een hybride of elektrische auto gedemonteerd wordt, wordt hij op een aangewezen plek voor demontage geplaatst

Hergebruik of recycling

Als de batterij nog een positieve restwaarde heeft, is het mogelijk om de batterij te verkopen – mits deze toegepast wordt als aandrijfbatterij in hetzelfde type hybride of elektrische auto. Daarnaast kan de autobatterij nog in aanmerking komen voor stationaire toepassing. Bijvoorbeeld om energie afkomstig van de zon in op te slaan. Als dit niet meer mogelijk is, geldt de wettelijke verplichting om de batterijen na demontage hoogwaardig te laten recyclen.

Bekijk hier de video:  Wat gebeurt er met afgedankte batterijen?

Als de batterij nog een positieve restwaarde heeft, is het mogelijk om de batterij te verkopen – mits deze toegepast wordt als aandrijfbatterij in hetzelfde type hybride of elektrische auto

Het ARN Beheerplan

Volgens het Besluit beheer batterijen (Bbb) zijn autofabrikanten en -importeurs verplicht om zowel de startaccu’s als de aandrijfbatterijen van hybride en elektrische auto’s na gebruik terug te nemen. ARN heeft samen met Stibat (Stichting Batterijen), inzamelbedrijven en recyclingbedrijven een systematiek opgezet voor inzameling, logistiek en verwerking van afgedankte batterijen met een negatieve restwaarde. Door deel te nemen aan het collectieve systeem (waarvoor bedrijven een beheerbijdrage betalen) dragen zij de uitvoering over aan ARN.

Welkom bij ARN!

Sluit je aan bij ons landelijke netwerk van 238 ARN-ketenpartners en profiteer direct van vele voordelen.

Zoek een inleverpunt

Lever uw afgedankte auto gratis in bij een autodemontagebedrijf voor milieuverantwoorde recycling, ook van startaccu’s en aandrijfbatterijen.
Lever uw auto in