PST-fabriek

De PST-fabriek in Tiel is in 2011 opgericht om de laatste waardevolle grondstoffen uit het shredderafval te winnen. Materiaal dat voorheen werd verbrand of gestort. De fabriek levert daarmee een essentiële bijdrage aan de doelstelling om 95% van de afgedankte auto’s te recyclen en nuttig toe passen.

Unieke technologie

In de PST-fabriek wordt het shredderafval met behulp van de unieke Post Shredder Technologie (PST) gescheiden voor hergebruik. Met behulp van een groot aantal machines en technieken wordt het afval ontleed in verschillende materialen. Uiteindelijk blijven er vier hoofdstromen van grondstoffen over: mineralen, vezels, kunststof en metalen. Bekijk de video over de werking van de PST-fabriek.

Deze overgebleven grondstoffen worden in verschillende afzetmarkten gebruikt voor het maken van nieuwe gerecyclede producten. ARN spreekt graag met partijen die onze grondstoffen willen toepassen in nieuwe producten of hierover kunnen meedenken. Neem gerust contact met ons op.

Resultaten

Dankzij de LIFE+ subsidie optimaliseerde ARN de afgelopen jaren de post shredder technology-fabriek. De nieuwe PST-fabriek verwerkt effectief al het aangeboden shredderafval in Nederland tot herbruikbare materialen. Hierdoor voldeed Nederland al in 2013 aan de Europese richtlijn voor autorecycling. Inmiddels verwerkt de PST-fabriek per week ruim 800.000 kilo shredderafval, waarmee jaarlijks 40.000 ton afval wordt gerecycled. Van dat afval wordt meer dan 40% verwerkt tot herbruikbaar materiaal. Het materiaal dat niet opnieuw gebruikt kan worden, wordt verbrand met energieterugwinning. Slechts drie procent van het shredderafval komt tegenwoordig nog op de stort terecht.

Inspiratie

De PST-fabriek is uniek in Europa en een voorbeeld van hoogwaardige recycling van shredderafval. De fabriek bewijst dat er een alternatief is voor het storten en verbranden van shredderafval. Onze kennis en ervaring delen wij graag. Neem contact met ons op of bezoek een van onze rondleidingen.

Bezoek aan de PST-fabriek

Wilt u eens een kijkje nemen in de PST-fabriek? U kunt deelnemen aan een rondleiding op de volgende dagen:

  • Zaterdag 6 oktober, Weekend van de Wetenschap
  • Dinsdag 20 november om 10.30 uur

Bel voor meer informatie naar (0344) 636 850 of geef u op via het contactformulier.

Bekijk ook de beleidsverklaring.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl