Autowrakken komen meestal met minimaal tien stuks in een container aan bij het shredderbedrijf. De autowrakken zijn vaak geplet om ze efficiënt te kunnen vervoeren. “We gaan ervan uit dat alle materialen die het autodemontagebedrijf verplicht is om te demonteren ook daadwerkelijk uit het autowrak zijn gehaald”, zegt Jorrit. “Natuurlijk doen wij hier wel een controle op. Deze ingangscontrole wordt uitgevoerd met behulp van een sorteergrijper, waarna de autowrakken worden klaargezet voor de shredder. Je kunt je voorstellen dat het hierbij niet altijd eenvoudig is om te zien of er in een autowrak nog een batterij aanwezig is. We zouden er eigenlijk op moeten kunnen vertrouwen dat de batterij eruit is gehaald bij het autodemontagebedrijf. Helaas blijkt dat niet altijd het geval te zijn met alle risico’s van dien.”
![Beschadigde auto na ernstig ongeval op weg.](https://arn.nl/wp-content/uploads/20241121_083422.jpg)
Onveilige situatie
“In het voorbeeld van Zwartsluis heeft de kraanoperator gelukkig op tijd een sticker gezien die het vermoeden gaf dat er een batterij in het wrak zat. Dat bleek na verdere inspectie van het wrak ook zo te zijn. Als dat niet was gebeurd, dan had dit grote gevolgen kunnen hebben. Als de kraan de batterij indrukt, bestaat het risico op interne kortsluiting en daaropvolgend brandgevaar. Een batterijbrand levert sowieso een gevaarlijke situatie op. Daarnaast is de rook die vrijkomt bij een batterijbrand extra schadelijk voor de gezondheid. Het is onacceptabel dat er nog een batterij in het aangeleverde autowrak zit. We hebben het hier niet over een klein plofje als het mis gaat.” Zie voor informatie over brandrisico’s bij de shredder ook de video die ARN samen met onder meer de brandweer heeft gemaakt.
![Autobatterij met waarschuwingen en rode kap.](https://arn.nl/wp-content/uploads/dzv58_loodaccu.jpg)
Boeteclausule
HKS hanteert voor de ingenomen materialen haar ‘acceptatievoorwaarden’. Als bij het shredderbedrijf een autowrak wordt aangetroffen met een aandrijfbatterij volgt automatisch een financiële aftrek op de uitbetaling aan het autodemontagebedrijf dat het autowrak heeft aangeleverd. Hierbij wordt de weegbon en een foto van het wrak meegestuurd. “We hanteren standaard een forse boete. Hiermee geven we het signaal af dat we veiligheid voor onze medewerkers heel belangrijk vinden”, zegt Jorrit resoluut. “Het is in ieders belang dat elke partij hierin haar verantwoordelijkheid neemt.”
Veilige demontage van autobatterijen
De laatste jaren neemt het aantal hybride en elektrische voertuigen in Nederland fors toe. Het ligt daarom voor de hand dat er ook vaker autowrakken met een hoog voltage batterij bij een autodemontagebedrijf terechtkomen. Het autodemontagebedrijf heeft de wettelijke plicht om de batterij uit de auto te demonteren.
Training, instructie en gereedschap
Bij ARN is Rob van der Linden betrokken bij de veilige demontage van elektrische voertuigen. “Voor alle autodemontagebedrijven, dus niet alleen voor bedrijven die bij ARN zijn aangesloten, is het belangrijk dat er autowrakken met een hoog voltage batterij op een veilige manier worden gedemonteerd. Hiervoor zijn goed getrainde demonteurs, heldere fabrikanten-instructies, goed gereedschap en Persoonlijke beschermings middelen noodzakelijk. ARN heeft afgelopen jaar de aangesloten autodemontagebedrijven extra gestimuleerd in het volgen van trainingen en de aanschaf van apparatuur om veilig een batterij te kunnen demonteren waaronder de EV-startset en een goede heftafel. Daarnaast zijn bedrijven gewezen op IDIS, het online informatiesysteem met specifieke demontagehandleidingen per merk/model. Dit zijn allemaal zaken die ook beschikbaar zijn voor de demontagebedrijven die niet bij ARN zijn aangesloten.”
![Automonteur werkt onder auto in garage](https://arn.nl/wp-content/uploads/mg_7423-1920x1280.jpg)
Oproep
Vandaar de oproep van beide mannen aan alle autodemontagebedrijven: neem je verantwoordelijkheid en verplaats risico’s niet naar de volgende partij in de keten. Het maakt niet uit of de batterij leeg is of vol, of de batterij beschadigd is of niet: zorg altijd dat de batterij uit het autowrak is gehaald!