HERGEBRUIK VAN ORIGINELE ONDERDELEN

Toe naar een circulaire economie

Het klimaatbeleid en de schaarste aan hulpbronnen dwingen industrieën, waaronder de auto-industrie, tot veranderen. Nieuwe, strenge EU-regelgeving vraagt om aanpassingen in het productieproces. Naast de duurzame productie, het gebruik en de afvoer van materialen, ligt de focus meer en meer op recycling. Data is hierbij essentieel.

Catena-X is een platform waarbij het draait om datasoevereiniteit. Fabrikanten beslissen zelf welke gegevens ze met wie delen. Dat delen van data is van groot belang, onder meer voor ondernemers in de autodemontagesector. De afgelopen jaren staken bedrijven miljoenen in het ontwikkelen van eigen systemen, maar omdat deze niet aansluiten op de software van andere producenten brachten die nooit het gehoopte succes.

Catena-X Automotive Network

December 2020 kondigde de top van de mobiliteit industrie samen met 2.000 partners, waaronder MW AG, Mercedes Benz AG en Volkswagen, de oprichting van het Catena-X Automotive Network aan. Al deze partijen spraken samen de ambitie uit om waardeketens te gaan digitaliseren. Catena-X werkt samen met gerenommeerde bedrijven om informatie die relevant is voor de circulaire economie te verzamelen in een data-ecosysteem. Daartoe wordt van elk product — in alle sectoren en in de hele waardeketen — een digitale variant gecreëerd.

Het delen van data is van groot belang, onder meer voor ondernemers in de autodemontagesector

Voor wie is Catena-X bedoeld?

Het platform is bedoeld voor: celfabrikanten, chemiebedrijven, toeleveranciers, autofabrikanten en logistieke bedrijven, en uiteindelijk ook voor recyclingcentra. Via het gemeenschappelijke platform Catena-X worden datacorridors geopend die de organisaties kunnen gebruiken om zelfstandig informatie vrij te geven en op te halen. Iedere deelnemer bepaalt zelf aan wie hij welke content levert. De gegevens worden niet opgeslagen, maar zijn gekoppeld en blijven eigendom van de maker.

Die transparantie is volgens Catena-X essentieel voor een goed functionerende en efficiënte circulaire economie. Want alleen als iedereen die invloed heeft op de circulaire economie betrokken is, kunnen zij de voordelen van het delen van data benutten.

Platform voor de auto-industrie

Het delen van data is uiterst belangrijk voor een circulaire economie. In het eerste kwartaal van 2023 moeten alle niveaus van de waardeketen geïntegreerd zijn om zo alle processen duurzamer en transparanter te maken. Zo hoopt Catena-X digitaal grip te krijgen op de supply chains en herhaling van toeleverproblemen te voorkomen.

Iedere deelnemer bepaalt zelf aan wie hij welke content levert. De gegevens worden niet opgeslagen, maar zijn gekoppeld en blijven eigendom van de maker

Uitdagingen circulaire economie

Een van de uitdagingen van de circulaire economie zijn de grote aantallen producenten en consumenten. Dit maakt gelijktijdig ook hergebruik, recycling en remanufacturing lastig. Philipp Leschinski van BMW zei daar eerder over: “We zullen coherente, reële informatie over materiaal, toestand, functionaliteit of zelfs laadcycli nodig hebben om een ​​succesvolle circulaire economie te realiseren. Alleen zo kunnen demonteurs bepalen welke onderdelen nog geschikt zijn voor verder gebruik.”

Tekort aan grondstoffen

Net als de meeste andere automerken bereidt BMW zich voor op een toekomst met een tekort aan grondstoffen. Volgens het Duitse automerk is de meeste winst te behalen bij het recyclen van auto-onderdelen.  Ook ligt er nog potentie op het gebied van de fabricage van producten. Als er vooraf nagedacht wordt hoe iets in de toekomst gerecycled kan gaan worden, is er veel winst te behalen.

Uniformiteit en transparantie

In Nederland hebben we onder andere het software- en automatiseringsbedrijf speciaal voor de autodemontagebranche Autonet. Michiel ’t Jong van Autonet vindt Catena-X zo op het eerste gezicht een mooi initiatief waarin verschillende partijen met verschillende doelen en belangen uniformiteit en transparantie op het gebied van data willen uitdragen. “Het zou fantastisch zijn als fabrikanten de originele onderdeelnummers en fitments zouden gaan vrijgeven. Hoe mooi zou het zijn als een autodemonteur het chassisnummer van een sloopauto invult en vervolgens alle originele onderdeelnummers plus historische nummers krijgt en direct kan zien op welke types de onderdelen passen? Al met al ben ik sceptisch positief. De tijd zal het leren welke data beschikbaar komen en of deze data dan alleen beschikbaar is om te raadplegen of dat we het ook voor onze softwarepakketten kunnen gaan gebruiken.”

Enorme boost voor hergebruik

Algemeen Directeur ARN Paul Dietz: “Als ARN volgen we de ontwikkelingen zoals die van Catena-X op de voet en delen we de visie van Michiel ’t Jong van Autonet. Voor de autorecyclingsector zou het heel veel betekenen als de data van originele onderdelen gedeeld zouden worden; dit zou het hergebruik van originele onderdelen een enorme boost geven.”

Welkom bij ARN!

Sluit je aan bij ons landelijke netwerk van 238 ARN-ketenpartners en profiteer direct van vele voordelen.

Zoek een inleverpunt

Lever uw afgedankte auto gratis in bij een autodemontagebedrijf voor milieuverantwoorde recycling, ook van startaccu’s en aandrijfbatterijen.
Lever uw auto in