Michael en Nick Poeste staan sinds 2013 aan het roer van het bedrijf in Den Helder, dat hun vader oprichtte en waar ook hun opa nog in werkte. “Onze vader wilde het rustig aan gaan doen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Hij werkt nog steeds mee, tot op de dag van vandaag.” Michael vertelt dat dit niet betekent dat zijn vader de dagelijkse leiding niet snel kon loslaten en kon overdragen aan zijn zonen. Roel houdt zich nu vooral bezig met het ophalen van afgedankte auto’s met de vrachtwagen en het voorwerk van de demontage. Ook verpakt hij de gebruikte onderdelen in die het bedrijf verstuurt. “Hij is nog heel druk, maar ervaart minder stress.” Bijna had Michael het bedrijf in zijn eentje overgenomen. “Ik deed het alleen liever samen met Nick.” Hij vertelt dat zijn broer voorheen kok was en op hoog niveau kookte, maar dat hij op een gegeven moment liever niet meer steeds ’s avonds en in het weekend wilde werken. Samen een bedrijf runnen, gaat de broers goed af. “We zijn precies contra in alles, dus dat vult elkaar mooi aan. Zo ben ik meer extravert en mijn broer meer introvert. Dat houdt elkaar mooi in balans.” Michael vertelt dat er altijd een van hen op kantoor is en een op de werkvloer. “Dat wisselen we elke dag af.”

Jonge Franse schadeauto’s
Autodemontagebedrijf R.Poeste demonteert in principe alle merken, maar heeft een voorkeur voor Franse merken als Citroën en Peugeot, waarbij ze zich richten op jonge schadeauto’s afkomstig van verzekeringmaatschappijen. “De verkoop van onderdelen is voor ons het belangrijkste verdienmodel. Naast onze eigen website doen we dit via de Onderdelenlijn. Op dit moment komt zo’n 80% van onze omzet uit de online verkoop.” Michael vertelt dat de verkoop aan de balie steeds minder wordt. “De klanten die komen aanwaaien, zijn vaak wat ouder. Mensen van onze leeftijd doen alles online of komen het alleen ophalen.” Hij vertelt dat hij de transitie naar online als kind heel bewust heeft meegemaakt. “Toen ik jong was, was het hier een zoete inval van mensen. Het was nog de tijd dat klanten zelf onderdelen van afgedankte auto’s mochten halen. Een supergezellige tijd, maar dat kun je je niet meer voorstellen, toch? In die zin hebben we alles nu veel professioneler ingericht.” De broers werken nu veel meer ‘achter de schermen’. “Alleen als collega’s op vakantie zijn, sta ik nog weleens achter de balie. Dat contact met klanten vind ik heel leuk. Al kosten die gezellige praatjes ook veel tijd.”
‘We verkopen vier keer zoveel onderdelen’
Een kleine vijf jaar geleden is Autodemontage Poeste verhuisd naar de huidige locatie in Den Helder. “Vanaf dat moment zijn we ons helemaal gaan richten op de verkoop van gebruikte onderdelen. We hebben een 2000 m2 groot magazijn en 6500 m2 grond. Sinds de verhuizing verkopen we vier keer zoveel gebruikte onderdelen.” Michael legt uit dat hij, dankzij ruim twintig jaar ervaring in het vak, goed weet wat je wél kan verkopen, maar vooral ook wat niet. “Je kan van een auto 180 artikelen afhalen, maar dan ligt je magazijn zo vol. Het is de kunst om te weten waar je geld aan kan verdienen.” Naast ‘gezond verstand’ worden data van de verkoop van onderdelen steeds belangrijker. “In ons voorraadbeheersysteem kun je van elk artikel zien hoe vaak het aangevraagd én aangeboden wordt. Met die data gaan we vervolgens aan de slag. Dan zie je dus dat je kunt denken dat iets goede handel is, maar dat de data toch echt iets anders zeggen. Dat is heel interessant.”

Elektrisch of hybride
Autodemontage Poeste is KZD-gecertificeerd. “We hebben net de KZDPlus E-certificering binnen.” KZD-E is een aanvulling met als doel het wegnemen van risico’s bij het werken aan
e-voertuigen door eisen te stellen aan: kennis en vaardigheden van de persoon die de werkzaamheden uitvoert, de veiligheidsprocedures die moeten worden gevolgd bij het uitvoeren van de werkzaamheden en de gebruikte gereedschappen, meetinstrumenten en persoonlijke beschermingsmiddelen. “Drie collega’s hebben de training Veilig demonteren van e-voertuigen van Innovam gevolgd.” Michael vertelt dat, als ze een hybride of elektrische auto demonteren, ze de batterijmodules of het complete batterijpakket zo snel mogelijk door ARN laten ophalen. “We zijn bezig met het inrichten van een container die brandvertragend werkt. Dit doen we volgens de richtlijn PGS 37-2. Deze container komt straks tien meter buiten de bebouwing. Ook komt er een aparte aanrijroute voor het laden en lossen. Mocht er brand uitbreken, dan kunnen we de container buiten de poort zetten op een plek waar hij veilig kan uitbranden.” Michael vertelt dat hij en zijn broer wel wat huiverig zijn voor het demonteren van hybride en elektrische auto’s, maar dat ze met hun tijd mee moeten. “Je weet nooit precies wat er met een batterijpakket is gebeurd, maar een elektrische auto is toch handel.”

Dankzij de stimuleringspremie van ARN hebben ze ook een gereedschapsset en een heftafel aangeschaft. Michael verwacht dat het demonteren van elektrische auto’s “dagelijkse kost” wordt zodra de aantallen toenemen.
Michael vertelt dat er minder onderdelen uit elektrische auto’s komen, maar dat die onderdelen wel meer opbrengen. De enige uitdaging die de broers op dit moment hebben, is tekort aan personeel. “Dit belemmert onze groei.” Hij geeft toe dat auto’s demonteren hard werken is. Maar aan de andere kant: het is wel het mooiste vak dat er is. “De markt is er, de kansen liggen er, maar je kan niet alles zelf doen.” Hij verduidelijkt dat ze al veel hebben geautomatiseerd in het magazijn en dat het transport buiten de stad al is uitbesteed, maar dat je altijd handjes nodig blijft hebben.

Win-win
Tot slot zijn duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de broers Poeste heel belangrijk. Zo gebruiken ze voor de verzending van hun gebruikte onderdelen gebruikte dozen van KwikFit. “Het is goedkoper, ziet er goed uit en KwikFit hoeft geen afvoerkosten te betalen. Win-win voor iedereen dus.” Ook zijn ze sinds twee jaar een dagbestedingslocatie voor vijf jongens met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Hiervoor hebben we een aparte ruimte ingericht. De jongens en hun begeleider hebben een eigen werkplaats waar ze oude startmotoren en dynamo’s uit elkaar halen. Ook maken ze radiateurs schoon. Alles wat ze doen, is meegenomen. We krijgen er heel veel voor terug; die gasten zijn zo dankbaar. Daarnaast hebben we een hoop lol met ze!”