Van de Weijer, die ook directeur is van het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI), legt uit dat de meest rare ideeën soms een complete doorbraak kunnen betekenen. Mobiliteit is en zal volgens hem altijd onderdeel blijven van ons leven. Ook het thuiswerken tijdens de coronaperiode heeft dit niet veranderd. We reizen steeds sneller en steeds verder. De hoogleraar legt uit dat als iets niet duurzaam is, het vroeg of laat ophoudt. “Ons huidige mobiliteitssysteem is niet duurzaam.” Volgens hem kunnen we dit probleem alleen oplossen met innovatie. Andere voorspelde trends als connected, autonomous en shared electric gaan het ’m volgens hem niet worden. “Connected geldt voor elk product. Autonomous is iets waar ik in geloof, maar ik zie dit niet doorslaan naar zelfrijdende auto’s. En tot slot shared: we zouden met minder auto’s afkunnen, maar deelauto’s zullen nooit een grote impact hebben op het totale aantal auto’s. Je tandenborstel gebruik je ook maar een heel klein percentage van de tijd; die ga je toch ook niet delen?”
Van de Weijer heeft een andere visie op zelfrijdende auto’s. “We kunnen die zelfrijdende auto’s de regels nooit zo flexibel laten interpreteren.” Hij verduidelijkt dit aan de hand van een filmpje waar automobilisten een drukke gracht over moeten steken. “Techniek in auto’s maakt rijden veiliger.” Gebruik die technologie in auto’s die door mensen bereden worden. Meer dan de helft van de ongelukken zou voorkomen kunnen worden met technologie die nu al op de plank ligt.” Hij legt uit dat men jaren terug allemaal bezwaren zag tegen elektrisch rijden. “Er zouden niet genoeg grondstoffen zijn en de actieradius was onvoldoende. Dat zijn geen problemen meer.”
“Meer dan de helft van de ongelukken zou voorkomen kunnen worden met technologie die nu al op de plank ligt”
‘Recycling wordt alleen maar belangrijker’
Van de Weijer verwacht dat elektrische auto’s in de toekomst goedkoper zullen worden. “Ze bestaan uit veel minder componenten dan een conventionele auto en gaan langer mee.” Waar je 12 kilo lithium nodig hebt voor het batterijpakket van een elektrische auto staat daar 30.000 liter aan ruwe olie tegenover die een brandstofauto gemiddeld gebruikt tijdens zijn levensduur. “Een batterijpakket is recyclebaar, die ruwe olie komt niet meer terug.” Volgens de hoogleraar wordt recycling, in het licht van het gebruik van schaarse materialen, in de toekomst alleen maar belangrijker.
Meer over Carlo van de Weijer
Carlo van de Weijer is een internationale spreker op het gebied van exponentiële technologie en de toekomst van hightech. Hij is directeur van het EAISI en adviseert ministeries en het bedrijfsleven over de toekomst van mobiliteit. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van verschillende hightechbedrijven en start-ups. Sinds 2018 schrijft hij samen met Maarten Steinbuch wekelijks columns voor het FD. Er zijn inmiddels twee boeken van hem verschenen die een bundeling van deze columns bevatten: Vooruit, de toekomst van mobiliteit (2020) en Verder Vooruit (2022).
Deel dit bericht op je kanalen
Nieuwsbrief