Paneldiscussie

RAI Vereniging, BOVAG, Stiba en FOCWA spreken zich uit

ARN is de verbindende factor tussen ketenpartners in autorecycling. Maar hoe denken de aandeelhouders van ARN over het thema van de ARN relatiedag? 

Bertho Eckhardt (BOVAG), Guus van Dreven (FOCWA), Olaf de Bruijn (RAI Vereniging) en Albert de Boer (Stiba) spraken zich uit over verschillende aspecten van innovatie in autorecycling. Een opvallende en tegelijk geruststellende conclusie uit de discussie is dat de vertegenwoordigers van de organisaties het op belangrijke punten grotendeels eens zijn. Een bloemlezing uit de uitspraken:

  • Bertho Eckhardt (BOVAG) over het belang van wetgeving: “Het is lastig om bepaald gedrag te veranderen. Daar is vaak een prikkel van buiten voor nodig. Je hebt wet- en regelgeving nodig om de plek op de horizon aan te wijzen waar je met elkaar naar toe wilt. Het moet wel realistisch zijn: tussen vijf en tien jaar na nu alleen nog elektrische auto’s verkopen in Nederland, dan is dat een prachtige stip op de horizon, maar dat gaan we niet halen. Het is goed dat je ambities gezamenlijk definieert.”
  • Guus van Dreven (FOCWA), over het hergebruik van onderdelen in de schadeherstelbranche: “Ik denk dat dat te weinig gebeurt. Dat heeft deels te maken met de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen. Automatisering zou ons daar wel vooruithelpen. Als je met een goede classificatie de onderdelen aan kan bieden, dan wordt het eenvoudiger voor schadebedrijven. Dat zou een stap vooruit kunnen zijn.”
  • Olaf de Bruijn (RAI Vereniging): “De innovatie in automotive gaat heel hard, kijk bijvoorbeeld naar de elektrificatie die gaande is. Kijk je naar recycling, dan is het belangrijk dat daar al op de tekentafel rekening mee wordt gehouden. Dat begint steeds meer vorm te krijgen. Bij het ontwerp wordt nu absoluut meer rekening gehouden met recycling. Uiteindelijk moet de doelstelling zijn dat grondstoffen uit auto’s volledig worden teruggewonnen.”
  • Albert de Boer (Stiba) hierover: “We zijn al druk bezig met het opbouwen van deze database. Dat doen we in goed overleg met de schadeherstelbedrijven. We kijken daarbij onder meer naar de vraag hoe ze onderdelen geclassificeerd willen hebben. Zo kunnen we zorgen dat we als het ware ‘dezelfde taal spreken’.”

Bertho Eckhardt | BOVAG

Bertho Eckhardt is behalve algemeen voorzitter van de BOVAG ook bestuurslid van ARN, voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en van Koninklijk Nederlands Vervoer, Taxi en Zorgvervoer. Eckhardt is meer dan twintig jaar actief in de wereld van vervoer en logistiek.

Olaf de Bruijn | RAI Vereniging

Olaf de Bruijn, Directeur Rai Vereniging is tevens voorzitter van het Bestuur van ARN, bestuurslid van Stichting BOVAG RAI Mobiliteit en Lid van het College van Innovam. Ook is Olaf de Bruijn Lid van de Raad van Toezicht van SWOV, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Guus van Dreven | FOCWA

Guus van Dreven, bestuurslid bij ARN, is Algemeen Directeur bij Autoschade Herstel Groep en lid van het algemeen bestuur van FOCWA. Eerder was Van Dreven directeur van Stiba en was hij werkzaam bij verzekeraar Unigarant.

Albert de Boer | Stiba

Albert de Boer, secretaris van Stiba, is directeur en mede-eigenaar van De Boer Auto Onderdelen. Ook is hij bestuurslid van ARN. De Boer, die zichzelf in zijn LinkedIn profiel omschrijft als een ‘in kansen denkende ondernemer in gebruikte auto onderdelen’ is onder meer ook actief in campers (Eurotrek Campers) en caravans (Recreama De Boer Caravans).