Lunch met inhoud

De discussie gonsde door het gebouw

Met een zeer informatierijk ochtendprogramma ‘achter de kiezen’ ging een broodjeslunch – uiteraard met oer-Brabantse worstenbroodjes – er prima in. De discussie gonsde door het gebouw, terwijl het ook bij de congrestent na enige tijd steeds drukker werd. Daar was een interessant overzicht te bekijken van de auto’s van vandaag en morgen.

Zo waren er de waterstofauto Toyota Mirai en de elektrische Renault Zoe. Ook maakten bezoekers kennis met de Hyundai IX35, de waterstofauto die bij Waterstofnet in gebruik is. De Tesla Model X, de grote broer van de Tesla Model S, stond er te glimmen (fijn detail: van 0 tot 100 km/h in 3,1 seconden, aanschafprijs € 159.000). Niet minder interessant werden de elektrische scooter en de elektrische motor gevonden. Op de scooter en in de vier auto’s zouden later in de middag testritjes gemaakt worden.

Blij met de spiegel van Rau

Johan van Peperzeel
Managing director Van Peperzeel Services

De ARN relatiedag was ook de ideale gelegenheid voor het leggen van contacten. Johan van Peperzeel, Managing Director van Van Peperzeel Services, slaagde daar al in tijdens een presentaties die het jonge bedrijf Voitures extravert hield. Een koffie meeting afspraak met spreker Martijn van Dijk werd, na tussenkomst van de dag presentator, ter plekke geregeld.

Van Peperzeel (zijn onderneming zamelt accu’s in en is actief in de in- en verkoop van diverse non-ferro metalen) genoot van de scherpe aftrap van Thomas Rau, die het publiek volgens hem goed de spiegel voorhield rond thema’s als consumptiegedrag en (gebrek aan) circulair denken. “Ik was blij met die spiegel. We moeten niet alleen nadenken, zoals Rau zei, maar ook voordenken. Bij het ontwerp van auto’s wordt nauwelijks rekening gehouden met het ‘end-of-life’ moment. Circulair ontwerpen? Daar wordt bijna niet naar gekeken.

Ik krijg al die accu’s binnen en ze zijn soms niet te demonteren. En de status van de batterijen is ook lastig te beoordelen.”

“Circulair ontwerpen? Daar wordt bijna niet naar gekeken”

Van Peperzeel was zeer te spreken over het ochtendprogramma. “Ik ben een van de ambassadeurs van Voitures extravert (dat epische klassiekers ombouwt tot elektrische auto’s, red.). Ik ben daar met veel plezier mee bezig, met name met vernieuwingen op het gebied van veiligheid. Zo hebben we het met Voitures extravert gehad over de inbouw van een blussysteem in de auto’s. Krijg je met de auto een ongeval, dan wordt een eventuele brand meteen geblust.”