''Afval bestaat niet''

Casper van der Meer - CEO Better Future Factory

Casper van der Meer is oprichter en CEO van Better Future Factory, een Rotterdams bedrijf dat uit recyclinginnovaties echte bruikbare producten ontwikkelt. Zo maken zij van kunststof uit autodashboards 3D printerinkt, ook wel filament genoemd. Van der Meer: “Wij willen mensen anders naar afval laten kijken en laten zien dat afval eigenlijk niet bestaat.”

Better Future Factory noemt zichzelf een ‘sustainable design and engineering studio’. Van der Meer zoekt met zijn team voortdurend nieuwe mogelijkheden in afvalstromen voor hergebruik. “Plastic mag dan een disposable zijn, het heeft wel waarde. Het kan de basis zijn van een nieuw product.” Zo ontwikkelde het bedrijf voor de koffie-onderneming Pelican Rouge plaatmateriaal van verpakkingsafval. “Pelican Rouge wist zich geen raad met de zestig ton die het per jaar van dat afval produceert. Wij maakten eerst plaatmateriaal, daarna persten wij er koffiekloppers van, waar barista’s hun piston op uitkloppen. En later gingen we er ook koffietrays van maken.”

Zo ontstond, na veel experimenteren met geshredde autodashboards, het idee om het materiaal in te zetten als filament voor 3D-printers, dat verkocht wordt op rollen. “Het is een wereldwijd succes. Wij hebben resellers in talloze landen en we verkopen het product ook via onze webshop. Het mooie is: de kwaliteit van de gerecyclede filament is dikwijls beter dan filament van ‘virgin’ grondstoffen”, aldus Van der Meer, die zijn publiek het nieuwste product uit autodashboards toonde: zonnebrillen. Zijn conclusie kon dan ook door iedereen gedeeld worden: “Well done is better than well said.”

Download slideshow >

Casper van der Meer

Medeoprichter en CEO van Better Future Factory

Casper van der Meer stelt zich voor om op grote schaal te veranderen door het opzetten van nieuwe toeleveringsketens en samenwerkingsverbanden. Hij kan worden beschouwd als de ‘thought leader’ van 'Recycled 3d printing'. Binnen Better Future Factory werkt Casper aan product design & engineering, R&D van gerecyclede materialen en technologieën, co-design en ‘sustainable startups’.

Spreker ARN relatiedag

“Volg de Fransen”

Jelmer Snuverink
Verkoopmedewerker Autodemontage Snuverink 

Het was één van de Buzzmaster-discussievragen die ervoor zorgde dat Jelmer Snuverink in beeld kwam tijdens de ARN relatiedag. De vraag aan het publiek was of en hoe wet- en regelgeving de ontwikkeling naar een circulaire economie vooruithelpt. Jelmer, die de dag samen met zijn vader John bezocht, had snel zijn antwoord klaar: Frankrijk geeft het goede voorbeeld.

Jelmer, de jonge verkoopmedewerker bij Autodemontage Snuverink in Borculo, pleitte ervoor dat Nederland de Franse wetgeving volgt. “Ik had onlangs een Franse klant aan de lijn, die op zoek was naar een specifiek onderdeel. Dat gaf mij de kans om eens te vragen naar de Franse praktijk.

Daar zijn garagebedrijven bij reparatie of vervanging verplicht om zowel een nieuw als een gebruikt onderdeel aan te bieden. Dat is interessant, want de meeste klanten hebben weinig kijk op onderdelen. Velen zullen vanwege de prijs kiezen voor een gebruikt onderdeel. Wij kennen ook dealers in Nederland die beide opties aanbieden; vooral universele garages doen dat al. Maar er zijn ook zat garagebedrijven die vanwege de interessante marge voor een nieuw onderdeel kiezen.”

“In Frankrijk zijn garagebedrijven bij reparatie of vervanging verplicht om zowel een nieuw als een gebruikt onderdeel aan te bieden”

De Franse klant wist wel een beperking aan te geven. Jelmer: “Er is niet in alle gevallen een gebruikt onderdeel te vinden, met name bij nieuwere modellen. Maar het idee blijft evengoed interessant. Een gebruikt onderdeel is al geproduceerd, er zit al grondstof en energie in. Het is goed om wat concurrentie te krijgen tussen en gebruikte en nieuwe onderdelen.”