De aftrap

Zoektocht naar hoogwaardige toepassingen gaat onverminderd door

De video waarmee de ARN Relatiedag op Pampus begon, bevat de grootste uitdaging voor iedereen die zich in Nederland met autorecycling bezighoudt. De boodschappentas met ‘niet recyclebaar restafval’ uit de laatste shots van de video stond in de zaal met 120 deelnemers duidelijk in beeld.

Voor deelnemers werd ‘de uitdaging’ letterlijk tastbaar door de glazen potjes met ‘rest’ die werden uitgedeeld. “Auto’s recyclen doen we samen”, hield ARN-directeur Ingrid Niessing de deelnemers aan de dag voor. “Maar wat kunnen we als totale keten doen om het huidige niveau van 98,7% nog hoogwaardiger te recyclen? En hoe zorgen we ervoor dat we dit hoge percentage ook in de toekomst vasthouden, als de samenstelling van auto’s volledig anders is?” Niessing wees de deelnemers erop dat het zoeken naar nieuwe technologie en naar hoogwaardige toepassingen onverminderd door gaat. En uiteraard moet recyclen altijd ‘tegen verantwoorde kosten’.

De wereld van autorecycling is enorm in beweging, weet Niessing. “We lopen tegen wet- en regelgeving aan. We zien nieuwe materialen op ons af komen. Elektrisch rijden groeit en dus krijgen we steeds meer te maken met het recyclen van batterijen. We kunnen de uitdagingen alleen aan als we de verbinding zoeken en samen naar oplossingen kijken. En: als we afspreken dat we na ‘Pampus’ het gesprek voortzetten.”


Ingrid Niessing
Ingrid Niessing
Algemeen directeur ARN

Ingrid Niessing is algemeen directeur bij ARN. Zij werkt sinds zes jaar bij deze organisatie, voorheen als chief financial officer (cfo). In het verleden heeft zij diverse financiële functies uitgeoefend. Onder meer bij TDG BV, KPMG en Philips. Bij ARN geeft zij leiding aan een organisatie met een sterke focus op autorecycling. Daarbij is de verbinding met alle stakeholders van belang. Want: auto’s recyclen doe je samen.


Weten wat ARN te doen staat

Vooraan staan

INGRID NIESSING
Algemeen directeur ARN

Welke rol denkt ARN te spelen om autorecycling verder te ontwikkelen en een – nog grotere – bijdrage te laten leveren aan de circulaire economie? ARN-directeur Ingrid Niessing weet wat haar te doen staat.

“Wij moeten de leiding nemen en gids zijn”

“Wij moeten laten zien dat bedreigingen en nieuwe ontwikkelingen eigenlijk uitdagingen zijn. En ook: de linking pin zijn die partijen in de keten bij elkaar brengt om oplossingen te zoeken. Die oplossing komt niet van één partij. Waar ik voor pleit: zoek en vind elkaar – denk mee met je leveranciers en je afnemers en stap ook eens uit je eigen rol.

Ik hoorde een deelnemer aan de relatiedag zich afvragen of zijn zoon of dochter later nog wel in het bedrijf kan stappen. Mijn antwoord is: het wordt alleen maar uitdagender en interessanter. En we hebben in de autorecycling telkens nieuwe ideeën en oplossingen nodig.”


Recycling elektrische auto's

We moeten nog meer weten

BENNY VAN DEN STEEN
Field manager Bebat (België)

Het was een vraag aan de zaal die Benny van den Steen triggerde. Via de smartphone reageerden de deelnemers op de vraag of ze goed voorbereid zijn op de recycling van elektrische en hybride auto’s. Slechts 33 procent durfde hier ‘Ja, helemaal’ op te antwoorden. Van den Steen: “We moeten nog meer weten, meer kennis verzamelen.”

“ARN, wees bij de overheid een scherpe vertegenwoordiger en lobbygroep voor de autorecycling branche”

“Dat blijft de uitdaging voor de komende tijd. Ontmantelen kunnen we, maar verder zijn er nog veel vragen, over transport, prijsvorming en nog veel meer. En de ontwikkeling staat intussen niet stil. Ik denk dat de politiek de kaders moet aangeven om alles in goede banen te leiden.

ARN heeft de keten goed georganiseerd, maar we moeten voorkomen dat niet-professionele recyclers hun gang gaan, mazen in de regels vinden en zo lekker geld verdienen. Reguleer het, vertrouw niet op de markt om het zelf te regelen. Vertrouwen is goed, controle is beter.” Van den Steen heeft wel een belangrijke taak in petto voor ARN. “Wees bij die overheid een scherpe vertegenwoordiger en lobbygroep voor de autorecycling branche.”


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl