“Ga de wereld helpen veranderen”

Ruud Veltenaar - trendwatcher, hoogleraar, ondernemer

Dynamiek, kansen, bedreigingen en uitdagingen: de ARN relatiedag zat er vol mee. Met trendwatcher Ruud Veltenaar als briljante gids en ‘duider’ van wat er gebeurt en hoe de autorecycling daar direct of indirect, nu en straks mee te maken krijgt. De gasten van de relatiedag waren ongemeen geboeid. Na afloop was ‘wow’ de meest gehoorde reactie.

Veltenaar nam zijn toehoorders in een duizelingwekkend tempo mee langs de ontwikkelingen, met als eindconclusie: “Ja, er gaat veel veranderen. Of het uitdagingen of kansen zijn, dat bepaalt u zelf. U bent aan zet. Gaat u de wereld helpen veranderen?”

De trendwatcher toonde het heden en de toekomst, met boeiende voorbeelden, zoals:

  • Artificial Intelligence – IBM Watson is een interessante ontwikkeling, maar het is niks vergeleken met wat er nog aankomt. “In 2025 koop je voor 200 dollar een chip met het denk- en leervermogen van een mens. In 2050 voor 500 dollar een chip met de intelligentie van wel 100.000 mensen. Dit gaat de wereld significant veranderen!”
  • Nanotechnologie – dit levert volledig nieuwe materialen op, die we ook in auto’s gaan terugzien. “Denk aan producten die in de tijd van vorm veranderen. Zoals spatborden van auto’s die zichzelf uitdeuken. Of een keukenblad dat zichzelf herstelt nadat er met een mes per ongeluk een snee in is gekomen. Er staat u op het gebied van nieuwe materialen nog heel veel te wachten.”
  • Nieuwe batterijtechnologie – Toshiba beschikt over een nieuwe batterij die goed is voor een actieradius van 300 kilometer en in zes minuten opgeladen is. “Volgende stap: StoreDot, dat binnenkort in vijf minuten je auto laadt voor een rit van 850 kilometer. Geen wonder dat Daimler, moederorganisatie van Mercedes-Benz, in deze firma heeft geïnvesteerd. Nog iets om naar uit te kijken: straks zal negentig procent van de autobatterijen volledig recyclebaar zijn.”
  • De Lightyear Car – hulde aan de ontwikkelaars – oud-studenten van de TU Eindhoven. “Deze auto kan straks op vier dagen zonne-energie laden een heel jaar rijden. Interessant detail is dat hij niet te koop zal zijn voor particulieren of bedrijven, maar wordt aangeboden aan mobiliteitsplatforms. Deze auto koop je niet. Je betaalt niet voor bezit, maar voor gebruik.”
  • Zelfsturende auto’s, Hyperloop en drone-vervoer voor mens en vracht – Het is niet meer zo’n grote stap naar zelfsturende auto’s en systemen die de mens zonder chauffeur van A naar B brengen. De belofte is onder meer dat er minder aanrijdingen zullen zijn. En minder autowrakken. “We hebben in Nederland straks veel minder auto’s nodig om mensen van deur naar deur te brengen. Voeg daar ontwikkelingen aan toe als Hyperloop (met 1.400 kilometer per uur naar je bestemming), drones die mensen en vrachtcontainers vervoeren en het wordt duidelijk dat álles anders wordt.”

Vraag de presentatie hier aan bij Ruud Veltenaar


Ruud Veltenaar
Ruud Veltenaar
Trendwatcher, hoogleraar, ondernemer

Filosoof, trendwatcher, TEDx spreker, buitengewoon hoogleraar en sociaal bewogen investeerder. Een begenadigd spreker en bijzonder hoogleraar en ‘visiting professor’ aan het Institute for International Business Schools en MIT. Veltenaar brengt behalve veel kennis ook ervaring mee als ondernemer en bestuurder bij bedrijven als McKinsey, RAET en Wegener.


Boodschap van Veltenaar

"Laat u niet te veel leiden door
angst. Creëer waarde voor
de toekomstige generatie"

Ga co-creëren!

Voordat Ruud Veltenaar Pampus per snelle boot verliet, formuleerde de trendwatcher deze boodschap aan autorecyclend Nederland: “U bent geen recycler van auto’s, u bent co-creator van sociale, economische en ecologische waarde. Het recyclen van accu’s is heel anders dan van banden – pas uw bedrijf daar op aan. En beperk uw blik niet te veel tot de auto, want accu’s gaan in de hele samenleving belangrijk worden.

Laat u niet te veel leiden door angst. Creëer waarde voor de toekomstige generatie. Ga samenwerking aan met TU’s. Over 20 jaar halen we veel minder ijzer uit erts op aarde, maar zijn we aangewezen op recycling! Ga
co-creëren met anderen om de gerecyclede materialen nieuwe toepassingen te geven!”


Niet blijven zitten en afwachten

Er komt heel wat op ons af

José Niks-Slot
Autodemontagebedrijf Niks

“Wat een interessant verhaal! Ik heb meteen na afloop mijn dochter, die International Business studeert, geappt over wat ik heb gehoord. Zo boeiend was het. Ik pik van dit verhaal op dat wij bij ons bedrijf wel méé moeten. Kennis opdoen, we kunnen onmogelijk blijven zitten en afwachten.

“We hebben twee medewerkers een ARN-opleiding laten volgen. Dat was een goede zet”

Met batterijen en met de demontage van hybride en elektrische auto’s hebben we nog niet veel praktische ervaring. Wel hebben we twee medewerkers een ARN-opleiding laten volgen. Dat was een goede zet, want er komt heel wat op ons af.”


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl