Forteiland Pampus

Gebouwd om uitdagingen het hoofd te bieden

Forteiland Pampus was de perfecte locatie voor de ARN Relatiedag. Het fort bij de ondiepte van Pampus werd immers gebouwd door mensen met een vooruitziende blik, om een antwoord te hebben op nieuwe uitdagingen.

Die uitdagingen werden gevormd door de dreiging van de Pruisen. Waar traditioneel de vijanden uit het zuiden kwamen, bracht de oostelijke dreiging van annexatie het besef dat Amsterdam onvoldoende beschermd was. Pampus (correcte naam ‘Fort aan het Pampus’) kwam in 1896 gereed als onderdeel van De Stelling van Amsterdam, een serie van 36 forten ter verdediging rond de stad. Pampus had twee megakanonnen met een bereik van acht kilometer.

Dat de dreiging uiteindelijk niet vanuit land of water kwam, maar door het toen nieuwe fenomeen van het vliegtuig, was voortschrijdend inzicht. Nieuwe uitdagingen, waar het fort niet op was toegerust. “Defensie verliet het fort in 1933, zonder dat de kanonnen ooit een schot op een vijand hadden gelost”, vertelde Jaap Mulder, één van de gidsen op Pampus, aan de deelnemers van de ARN Relatiedag.


Tom van Nouhuys
Tom van Nouhuys
Directeur Forteiland Pampus

Tom van Nouhuys (1976) werkt al sinds 2011 voor Forteiland Pampus. Hij doorliep de Hotelschool in Den Haag en studeerde vervolgens beleid, communicatie & organisatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor zijn komst naar Pampus werkte hij enkele jaren als consultant in het bedrijfsleven


De exploitatie van Pampus

Proeftuin voor hergebruik autobatterijen

Tom van Nouhuys
directeur Forteiland Pampus

“We slaan energie op in een serie gebruikte autobatterijen die op dit doel zijn aangepast”

De nieuwste uitdaging waar Forteiland Pampus voor staat is de hedendaagse exploitatie. Het eiland is gastheer van individuele bezoekers, groepen en van deelnemers aan sessies zoals de ARN Relatiedag. “Pampus heeft geen netstroom en is een soort proeftuin voor hergebruik van autobatterijen”, zegt Tom van Nouhuys, directeur Forteiland Pampus.

Van Nouhuys: “We proberen de leveringen van stookolie per boot overbodig te maken door stroom op te wekken en op te slaan.” Hoe? In samenwerking met ARN en Alliander investeerde Pampus in stroomopwekking door tachtig zonnepanelen te plaatsen. “Om niet alle stroom direct te gebruiken, slaan we de energie op in een serie gebruikte autobatterijen die op dit doel zijn aangepast. Het systeem werkt al drie jaar goed en stabiel. Een mooi voorbeeld van hoe je autobatterijen een tweede leven kunt geven.”

Volledig zelfvoorzienend wordt Pampus niet snel (Van Nouhuys: “Dan zouden we het eiland vol moeten leggen met zonnepanelen”), maar het punt is gemaakt.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl