Grondstof tot nadenken
Woensdag 2 oktober vond de jaarlijkse ARN Relatiedag 2024 plaats in Circa, de eerste circulaire congreslocatie, in Amsterdam. Het was een inspirerende en verbindende dag, waar veel partners uit de auto(batterij)recyclingsector samen kwamen. Het woord samenwerken liep als een rode draad door alle keynotes en breakout sessies.

Terug- en vooruitkijken
De deelnemers, werkzaam bij onder andere autodemontage-, shredder- en recyclingbedrijven, importeurs, brancheorganisaties of de overheid, kwamen er na de lunch direct goed in met de openingsvideo met dagvoorzitter Bas van Werven.
Op het levensgrote scherm heette Bas op zijn eigen enthousiaste en vakkundige wijze de aanwezigen welkom, waarna hij live in levende lijve het podium opstapte en Algemeen directeur ARN Paul Dietz uitnodigde hetzelfde te doen.

29 zeecontainers
Er volgde een korte toelichting op de locatie. De koepel van Circa is de dakconstructie van luchtvaartmuseum Aviodome. Sinds 2003 lag de constructie opgeslagen in 29 zeecontainers tot het een tweede leven kreeg als eerste circulaire congreslocatie in Nederland. Deze introductie was een mooi bruggetje naar hergebruik van onderdelen en grondstoffen in de autorecyclingsector. Paul Dietz: “Door regelgeving raakt hergebruik van onderdelen en grondstoffen in een stroomversnelling.”
Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van staal, plastics en batterijen. Zo wordt gerecycled staal en aluminium bijvoorbeeld steeds hoogwaardiger toegepast, tot aan nieuwe auto’s aan toe. “Ook zien we het hergebruik van onderdelen toenemen. Dankzij digitalisatie gaan we van verkoop aan de balie naar verkoop wereldwijd.” De Algemeen directeur van ARN ziet nog kansen op dit gebied. “Hoe mooi zou het zijn als je met één druk op de knop ziet: dit kost een nieuw onderdeel en dit betaal ik voor een origineel gebruikt onderdeel?”
Poldermodel
Zorgen zijn er ook. Met name op het gebied van batterijopslag. Ondanks de richtlijn PGS37-2 zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden. Paul Dietz: “Komend jaar zullen we samen met BOVAG, RAI Vereniging en Stiba stappen zetten om duidelijk te kunnen maken wat er verwacht wordt van bedrijven en organisaties en hoe we dit gaan regelen met de overheid, die dit zelf ook lastig vindt.”
Daarnaast is ARN met de RDW en de overheid in gesprek of het kwaliteitslabel KZD (KwaliteitsZorg Demontage) als erkenningseis gesteld kan worden voor een RDW-erkenning. Tot slot bereidt ARN de verlenging voor van de Algemeen verbindend verklaring van de recyclingbijdrage. Kortom: er speelt veel.

“Door regelgeving raakt hergebruik van onderdelen en grondstoffen in een stroomversnelling. We zien het hergebruik van onderdelen toenemen. Dankzij digitalisatie gaan we van verkoop aan de balie naar verkoop wereldwijd.”
Paul Dietz
Algemeen directeur van ARN Nederland