Reacties van onze deelnemers

‘Aan de slag met experimenten’

Als lid van de Raad van Commissarissen van de Stichting Auto Recycling Holding verliet Gerrit Mastenbroek het evenement gesterkt in zijn overtuiging. Mastenbroek: “We moeten experimenteren!” Met ‘we’ bedoelt Mastenbroek de Innovatiecommissie van ARN. “Die moet samen met de stakeholders van ARN stappen gaan zetten en experimenten in gang zetten. Die commissie moet superactief worden. Trial-and-error, zij moeten dat aanjagen. Recycling van batterijen, second life, al die ontwikkelingen, het staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. In Den Haag weten ze het niet, in Brussel eigenlijk ook niet. Laten wij het als ARN op onze schouders nemen voordat een fabrikant à la Elon Musk zijn eigen recycle-oplossingen opdringt. Ik sta daar zeker niet alleen in. De volledige RvC onderstreept het belang van de commissie en zal de resultaten met belangstelling volgen.”

Gerrit Mastenbroek

Raad van Commissarissen ARN

‘Denken in kansen, niet in knelpunten’

“Ik heb vandaag gezien dat batterijrecycling nog maar aan het begin staat van de weg naar de toekomst. Er zijn veel onzekerheden rond eisen en processen, maar daar heb ik geen probleem mee. Over de toekomst van het recyclen van steeds meer autobatterijen maak ik mij geen zorgen. Het komt eraan, het wordt steeds groter en het biedt kansen. En ik heb er een goed gevoel bij, ik mag meedoen en vooraan staan. Wat dat betreft reken ik mijzelf tot de jonge generatie. Wij redeneren niet in knelpunten, maar in kansen. Voor ons is de circulaire economie wat het is: een economie met een verdienmodel! En wij willen ons daarin als bedrijf onderscheiden door middel van goede samenwerking met professionals in de keten én met producenten.”

Patrick van Gils

Eigenaar Van Gils Automotive

Catherine Lenaerts

Directeur Watt4Ever

‘Vooruitgang bereik je alleen met lef’

“Ik ben trots op de award voor Watt4Ever. Denk vooral niet dat ons succes vanzelf is gekomen en dat we geen fouten hebben gemaakt. We hebben het in het coronajaar echt zwaar gehad, maar als je dan ziet dat Ahold Delhaize in België z’n kassa’s niet meer op dieselsystemen, maar op onze energie-opslagsystemen laat draaien als de stroom uitvalt, maakt mij dat trots. Mijn boodschap aan de recyclingbranche is: vooruitgang bereik je alleen met lef en daadkracht en met de bereidheid om fouten te maken. Verzamel sterke partners om je heen. Zo ontstaat vernieuwing. Zo zet je een bedrijf neer dat er gisteren nog niet was, met oplossingen waar de samenleving morgen behoefte aan heeft. Zo bouw je de toekomst!”

Eric Pullens

PON's Automobielhandel

‘Iedereen moet mee’

Eric Pullens is zeer thuis in de wereld van recycling. Toch leerde hij tijdens de ARN Klantenmiddag bij. “Tijdens de klantenmiddag werd maar weer eens duidelijk dat we zuinig moeten zijn op de grondstoffen die de aarde biedt. We moeten daar in de industrie veel beter mee omgaan. Er ligt een taak, voor iedereen, van producent tot distributeur, recyclebedrijf en afvalverwerker. En uiteraard ook voor de consument. Het hele denken moet om: hoe zuinig ben je? Kleine batterijen, grote batterijen in auto’s: iedereen moet mee, ook retailers en fabrikanten. Daarbij moet gekeken worden naar het verdienmodel voor ondernemers in de recycleketen, maar ook naar het betaalmodel. De uitdaging is dat producten betaalbaar blijven, ofwel dat de kosten beheersbaar zullen blijven.”