Break-out: Circular car

Inzichten in kansrijke innovaties voor uw bedrijf

Als de auto zich de komende decennia zal ontwikkelen tot een echt circulair vervoermiddel, hoe gaat die transitie dan verlopen? Het was de vraag die centraal stond in de breakout sessie over businessmodellen en de scenario’s van de ‘conventional car’, de ‘connected car’ en de ‘circular car’.

André Nijhof, hoogleraar Sustainable Business aan Nyenrode University, deelde inzichten uit het Changing the Game-onderzoek dat hij met Lucas Simons deed naar grote markttransities. Eén conclusie, die ook kan gelden voor de autorecycling: een individu kan wel degelijk deelnemen én invloed uitoefenen op grote transities. Nijhof: “Wil je ontdekken hoe autodemontage op den duur anders kan of moet? Zet desnoods zelf de eerste stap, doe projecten om te leren. Doe het niet alleen, werk samen. En onthoud: transitie ontstaat niet als je afwacht. Begin met het eindproduct in gedachten, kijk af en toe terug naar je visie en werk stap voor stap.”

Aandacht voor data en ‘verdienstelijking’

Jan Jonker, emeritus-hoogleraar Duurzaam Ondernemen, deelde inzichten uit zijn onderzoek voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar circulaire businessmodellen. Hij stipte twee belangrijke trends aan: in de circulaire businessmodellen is groeiende aandacht voor data en ‘verdienstelijking’ van grondstoffen wordt steeds belangrijker. Jonker ziet in het EU-beleid een ontwikkeling van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) met AVV naar producenten ownership (PO), “waarbij de batterij tijdens de levensduur van elektrische auto’s eigendom blijft van de fabrikant. Daarbij zal de autobatterij in de komende jaren steeds meer recyclebaar moeten zijn. Hij verwacht een radicale verduurzaming met circulariteit het merendeel van de businessmodellen zal kenmerken. “Systematisch waardebehoud van grondstoffen én van functies”, noemt Prof. Jonker dat. “Mijn uitnodiging aan ARN en aan de keten: ga alsjeblieft prutsen en proberen, experimenteer met deze materie. Die transitie bevat elementen die razendsnel dichterbij komen!”

 

Download hier de presentatie.

André Nijhof

Hoogleraar Sustainable Business Nyenrode University

 

 

Lucas Simons

CEO NewForesight

 

 

Jan Jonker

Emeritus-hoogleraar Duurzaam Ondernemen