Wanneer een afgedankte auto gedemonteerd wordt, wordt deze bij het autodemontagebedrijf met behulp van speciale drooglegapparatuur ontdaan van alle vloeistoffen. Denk aan olie, brandstof, koudemiddel, rem-, koel- en ruitensproeiervloeistof. Zo verdwijnt er geen druppel in de bodem. De vloeistoffen worden gescheiden bewaard tot ze door het recyclingbedrijf worden opgehaald.
Recyclingbedrijf
Een van de bedrijven die de vloeistoffen, als koel- en ruitensproeiervloeistof, inneemt is GS-Recycling. De chauffeurs halen met gecompartimenteerde tankwagens de vloeistoffen op bij de demontagebedrijven. Bij inname nemen de chauffeurs monsters van de vloeistoffen, zodat ze het materiaal kunnen controleren op eventuele verontreinigingen.
De vloeistoffen gaan vervolgens naar de verwerkingsfabriek in Sonsbeck in Duitsland. Van de opgehaalde afgewerkte koelvloeistof produceert het bedrijf een zuiver glycol, dat de grondstof is voor nieuwe koelvloeistof. Ook het grootste deel van de ruitensproeiervloeistof kan worden hergebruikt. Sowieso geldt voor vloeistoffen dat een groot deel een nieuwe hoogwaardige toepassing krijgt.
30 jaar ARN
De komende maanden nemen we u in een reeks publicaties mee langs 30 jaar autorecycling in Nederland. Aan de hand van historische videofragmenten en verhalen belichten we de ontstaansgeschiedenis van ARN en maken we u deelgenoot van de vele hoogtepunten, maar ook van de vele uitdagingen waar de sector door de jaren heen voor stond.
Deel dit bericht op je kanalen
Nieuwsbrief