Vandaag is aan de TU Eindhoven een auto met de naam Luca gepresenteerd, die vrijwel geheel is gemaakt van afval: gebruikte petflessen, huishoudelijk afval én plastic uit de oceaan. Aan het project hebben 22 studenten anderhalf jaar gewerkt. Hiermee willen ze laten zien dat afval daadwerkelijk kan dienen als nieuwe grondstof.
Tekst Cathelijne van Wingerden
Als Green Light hebben we in de ontwerpfase al eerder aandacht besteed aan de studenten van de TU Eindhoven in het artikel ‘De Circulaire auto’. Nu zijn ze, in samenwerking met meerdere bedrijven, erin geslaagd om van het afval, in combinatie met bijvoorbeeld vlas, kokos- en paardenhaar, nieuwe materialen te maken. Zo is de buitenkant van de auto gemaakt van vlasvezels in combinatie met oceaanplastic en zijn erin het chassis petflessen verwerkt. Ook de stoelen zijn gemaakt van petflessen gecombineerd met kokos- en paardenharen.
‘Inspirerend voor de branche’
Woordvoerder Martijn Boelhouwer van ARN: “Zo’n afvalauto zal echt niet meteen morgen in de showroom staan, maar ik denk dat dit heel inspirerend kan zijn voor de branche. Overigens passen een groot aantal fabrikanten al op bescheiden schaal onderdelen gemaakt van gebruikte materialen toe.” Ook de studenten denken dat het nog wel zo’n tien jaar duurt voordat we een auto gemaakt van afval op de weg zien rijden. Wel verwachten ze dat we het veel in het interieur gaan zien. Bijvoorbeeld door de aanwezige plastics in auto’s te vervangen voor afvalplastic. Op dit moment worden in nieuwe auto’s vaak tientallen soorten plastic gebruikt. Bij Europese autofabrikanten gaat het om ruim een miljoen ton plastic per jaar en het plasticaandeel in auto’s blijft groeien.
‘Een groot aantal fabrikanten past al op bescheiden schaal onderdelen gemaakt van gebruikte materialen toe’
Duurzaamheidsverslag 2019
Alle afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle materialen worden hergebruikt. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben in 2019 een recyclingpercentage van 98,4% gerealiseerd. Alles over de achtergronden van deze bijzondere prestatie lees je in ons Duurzaamheidsverslag 2019 waarin we ook al aandacht besteedden aan de auto Luca.
Meer informatie:
Bekijk het item van de NOS hier terug. Ook Radio 1 besteedde aandacht aan het project. Het fragment daarvan is hier terug te luisteren.