Gerben Eggink was de eerste directeur van ARN. In totaal heeft hij zeven jaar voor ARN gewerkt, waarvan enkele jaren voorafgaand aan de feitelijke oprichting. Samen met brancheorganisaties RAI Vereniging, BOVAG, FOCWA, Stiba stond hij aan de wieg van ARN. Namens de oprichters heeft Eggink zich hard gemaakt bij verschillende ministerie om gebruik te kunnen maken van de wettelijke maatregel verwijderingsbijdrage (de huidige recyclingbijdrage). Eggink: “Ook toen al liepen we als autorecyclingindustrie voorop.”
Niet het meest milieuvriendelijk
Eggink: “Wij waren de eerste branche die een beroep deed op de mogelijkheid om een verwijderingsbijdrage te gaan heffen. Daarmee hebben we een bijdrage geleverd aan hoe de wet- en regelgeving eruit moest gaan zien. Bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer vonden ze het fantastisch dat juist de autobranche dit initiatief nam. Een sector die destijds niet bekend stond als de meest milieuvriendelijke sector…”
Wij waren de eerste branche die een beroep deed op de mogelijkheid om een verwijderingsbijdrage te gaan heffen
Pionieren
Mede dankzij Egginks toedoen, is de Stichting Auto Recycling opgericht, die vanaf toen het geld voor de recyclingbijdrage ging incasseren en met dat geld afgedankte auto’s ging recyclen. Omdat auto’s tot die tijd niet gerecycled werden – in feite werden ze gewoon de shredder ingegooid om alleen het metaal terug te winnen, was het echt pionieren. Zo was de recyclingbijdrage, die nu 22,50 euro bedraagt, in eerste instantie aan de hoge kant. Maar liefst 250 gulden (113,45 euro, redactie)!
Bekijk het videojournaal
In dit videojournaal vertelt de oud-directeur ARN in 1995 wat er in 1996 allemaal op ARN ging afkomen.