Febelauto zorgt in België voor de demontage, verwerking en recycling van afgedankte auto’s, vergelijkbaar met ARN in Nederland. Griet van Kelecom van Febelauto licht de pilot toe: “Om een boost te kunnen geven aan de markt voor tweedehands onderdelen is het noodzakelijk om de voorraad materialen bij het autodemontagebedrijf te digitaliseren en online voor verkoop aan te bieden. De deelnemende bedrijven aan de pilot hebben hiermee veel ervaring. Als gevolg van de wereldwijde pandemie, de oorlog in Oekraïne en problemen in de logistieke keten zijn de levertijden van nieuwe onderdelen toegenomen. Dat biedt kansen voor een goed alternatief: gebruikte originele onderdelen. Helaas is de ervaring met en het vertrouwen in de mogelijkheid om gebruikte onderdelen in te zetten bij reparaties nog behoorlijk beperkt. Dat geldt niet alleen voor consumenten, maar ook voor wagenparkbeheerders en verzekeraars. Met dit project hopen we een grotere groep mensen beter te informeren.”
Snel, goed van kwaliteit en goedkoop
“Om de verkoop van gebruikte originele onderdelen tot een succes te maken is het essentieel dat de samenwerkingsvoorwaarden tussen de partners helder zijn. Zo moet snel duidelijk worden of er een gebruikt onderdeel beschikbaar is bij het demontagebedrijf, de levertijd moet beperkt blijven, de kwaliteit moet op orde zijn en er moet een prijsvoordeel zijn. We hebben actief gezocht naar autodemontagebedrijven die hier ervaring mee hebben en die de samenwerking met een herstelbedrijf willen aangaan. Zo hebben de autodemontagebedrijven die aan de pilot deelnemen hun automatisering op orde en beschikken ze over een eigen fotostudio. Elk onderdeel wordt gefotografeerd en toegevoegd aan het online aanbod.”

Om de verkoop van gebruikte originele onderdelen tot een succes te maken is het essentieel dat de samenwerkings-voorwaarden tussen de partners helder zijn
Autodemontagebedrijven worden vaste leveranciers
“We hebben met Cardoen Service Center afgesproken dat deze autodemontagebedrijven zijn opgenomen op de vaste lijst met leveranciers van carrosserieonderdelen. Bij de zoektocht naar een vervangend auto-onderdeel komt het verzoek standaard ook bij deze autodemontagebedrijven terecht. Zij kunnen een aanbod doen voor een gebruikt origineel onderdeel. Binnen het uur nadat de aanvraag door het herstelbedrijf is gedaan, volgt een antwoord of het onderdeel beschikbaar is, inclusief een foto en de prijs van het onderdeel. Op een gebruikt onderdeel wordt bovendien garantie gegeven zoals op een nieuw onderdeel. Cardoen beslist op basis van het aanbod welk bedrijf het onderdeel, nieuw of gebruikt, mag leveren.”
Vertrouwen winnen
“De totale projectduur van Circular-Repair is achttien maanden. Het project loopt nog tot het eind van het jaar. We hebben in de aanloop tijd geïnvesteerd in het winnen van onderling vertrouwen en in de selectie van deelnemende bedrijven. De komende maanden volgen tussentijdse evaluaties, waaruit moet blijken hoe de samenwerking loopt, welke onderdelen voor hergebruik in aanmerking zijn gekomen en of sprake is van een stijging in de aantallen. Op dit moment gaat het alleen om carrosserie-onderdelen.”

Vakmanschap
Hergebruik past uitstekend bij bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door hergebruik verleng je de levensduur van een onderdeel. Dit voorkomt dat een nieuw onderdeel moet worden gemaakt, met als gevolg dat inzet van nieuwe grondstoffen, gebruik van energie en transport én CO2-uitstoot wordt voorkomen. Griet van Kelecom: “Het project is wat ons betreft geslaagd als we het initiatief naar meer autodemontagebedrijven kunnen overbrengen en de markt voor hergebruik kunnen vergroten. Gebruikte originele onderdelen zijn absoluut niet minderwaardig aan nieuwe onderdelen. Daarbij is het belangrijk om vertrouwen te hebben in het vakmanschap van de monteur. Die kan beoordelen of een gebruikt onderdeel geschikt is om de reparatie mee uit te voeren.”
Partners samenbrengen
“Wij denken dat goede voorbeelden beter werken dan regels vanuit de overheid die moeten worden afgedwongen. Om die reden zijn we met een vrijwillig initiatief gestart in de vorm van deze pilot. Het is de kunst om partners samen te brengen en met elkaar de mogelijkheden te ontdekken. VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen, heeft subsidie beschikbaar gesteld voor het project. Dankzij deze bijdrage komen we dit jaar met een CO2-calculator die inzicht geeft in de besparing van CO2-uitstoot en met een campagne om consumenten en ook wagenparkbeheerders en verzekeringsmaatschappijen/leasemaatschappijen te informeren over de mogelijkheden van hergebruikte onderdelen”, besluit Griet van Kelecom.
Wij denken dat goede voorbeelden beter werken dan regels vanuit de overheid die moeten worden afgedwongen

Meer informatie en contact
Zie voor meer informatie de website van Febelauto over Circular-Repair. Stiba, de brancheorganisatie van de Nederlandse voertuigdemontagebedrijven, en ARN bespreken de mogelijkheden om het hergebruik van originele onderdelen ook in Nederland te stimuleren. Heeft u ideeën hierover die u met ons wilt delen? Neem dan contact met ons op. De contactpersoon bij Stiba is Stefan Cabri. Hij is te bereiken via het algemene telefoonnummer van Stiba: 088-5011090.
VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. “We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners.”
VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg het Circular-Repair-project steun van VLAIO én middelen van het NextGenerationEU-fonds van de Europese Commissie.