25/05/2011

Wagenpark elektrische voertuigen

Wagenpark elektrische voertuigen

Op dit moment is ARN bezig met een onderzoek naar het bestaande Nederlandse wagenpark van elektrische auto’s en hybride voertuigen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het project Safebat. Het SAFEBAT-project wil een veilige en milieuverantwoorde beheersstructuur ontwikkelen voor accu’s van elektrische voertuigen.


Full elektrisch

In het onderzoek is te lezen dat eind 2010 er meer dan driehonderd full elektrische auto’s geregistreerd waren. Daarin hadden vijf automerken hadden een gezamenlijk marktaandeel van meer dan 70%. Hieruit kan geconcludeerd worden dat nog niet elk automerk een full elektrische auto in zijn assortiment heeft.

Hybride voertuigen

Het aantal hybride voertuigen was veel hoger. Hiervan reden er eind 2010 bijna 61.000 rond. Dat komt overeen met een aandeel in het totale wagenpark van 0,7%. Wat hierbij verder opvalt is dat, op enkele uitzonderingen na, deze auto’s allemaal zijn uitgevoerd met een benzinemotor. Diesel en LPG zijn uitzonderingen. Het Nederlandse wagenpark wordt grotendeels gevoed door hybride auto’s van drie verschillende automerken.

Soort accu’s

De hybrides die nu op de Nederlandse wegen rijden zijn voornamelijk uitgevoerd met accu’s van het soort Nikkel-metaalhydride (NiMH). De volledig elektrische voertuigen zijn vooral voorzien zijn van een krachtigere Lithium-ion (Li-ion) accu.

Demontage van voertuigen

In 2010 zijn er ruim 20 elektrische en hybride auto’s gedemonteerd. Meer dan 130 van deze voertuigen zijn in hetzelfde jaar geëxporteerd. Vanuit het Safebat project zal er gekeken worden naar de ontwikkelingen van elektrische en hybride auto’s in de toekomst. Nieuwe technieken en steeds meer merken die met elektrische en hybrides de markt betreden zullen de aantallen waarschijnlijk flink doen toenemen.

ARN werkt binnen dit project samen met onder andere TNO, KEMA en de technische universiteiten van Delft en Eindhoven.


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl