21/11/2016

Verslag ARN Relatiedag 2016: van circulair denken naar circulair doen

Verslag ARN Relatiedag 2016: van circulair denken naar circulair doen

Op 17 november 2016 heeft ARN samen met het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IdVM) haar jaarlijkse relatiedag georganiseerd over de circulaire economie. Met bijna 100 aanwezigen uit de autosector, recyclingsector, overheid en consultancy waren aanwezig in de Metaalkathedraal in Utrecht.


Circulaire economie

Na een enthousiaste aftrap door voorzitter Rens de Jong waarbij de zaal warm werd gemaakt met vragen over hun eigen auto en een welkomstwoord door directeur Arie de Jong, ging het programma van start met een presentatie door Kees Baldé van het CBS. Met cijfers toonde hij aan dat Nederland volgens de ene meetmethodiek perfect is gepositioneerd voor de circulaire economie, maar dat tegelijkertijd volgens een andere meetmethodiek de grondstofvoetafdruk groeit. De autosector doet het met een behaald percentage van 97% goed op het gebied van recycling, maar dit is slechts een onderdeel van circulaire economie. In discussie met de zaal is gekeken hoe van reststoffen met een negatieve waarde een positieve waarde kan worden gemaakt. Daarbij zijn er tal van beren op de weg waarvoor we een oplossing moeten zien te vinden.

Beyond politics

Deze oplossingen kwamen na de netwerklunch aan bod tijdens de presentatie van Marc Pruijn van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de Rijksbrede visie op CE. Dit is een onderwerp ‘beyond politics’, aldus Kamerlid Stientje van Velthoven. Belangrijke thema’s als werkgelegenheid, economie, milieu en samenhang komen hier bij elkaar. Doel is een 100% circulaire economie in 2050. De ambitie is om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken. Hiervoor wordt nog dit jaar een grondstoffenakkoord afgesloten tussen diverse partijen.

Mentaliteitsshift

Wat uiteindelijk nodig is om tot een circulaire economie te komen, is een mentaliteitsshift. We moeten met elkaar af van de wegwerpmentaliteit en op verantwoorde wijze omgaan met onze grondstoffen. Pruijn stelde daarbij de vraag hoe het zit met de intrinsieke motivatie van de sector. Op dit moment is de business case leidend. Wanneer er geen verdienmodel is gebeurt er onvoldoende. In het panel is over deze en andere prikkelende stellingen verder gesproken. De nieuwe deeleconomie waarbij de auto van een product een mobiliteitsdienst wordt, biedt mogelijk kansen. Er zijn 1 miljard auto’s op onze aarde de gemiddeld 1 uur per dag in bedrijf zijn. Dat betekent dat een waarde van 7 triljard euro letterlijk stilstaat. Met autodeelconcepten kan dit cijfer omlaag, waarbij door intensiever gebruik de auto eerder wordt vervangen en nieuwe techniek eerder op de markt beschikbaar komt. De panelleden André Habets (bestuurslid van de Vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied), Patrick Muezers (Managing Director bij Polymers BV), Koos Burgman (directeur externe betrekkingen van de Bovag) en Gerard Bolder (Managing Director bij Ford Nederland BV) waren het met elkaar eens dat de overheid doelen moet stellen en beleidskaders moet formuleren. De rest is aan de marktpartijen. Daarbij is het de kunst om de consument mee te krijgen. Binnenkort woont 70% van de mensen in een stedelijke omgeving. Dit bevordert de deeleconomie en biedt kansen. Tegelijkertijd “hindert de lineaire economie de circulaire economie” zoals Habets het kernachtig verwoordde.

Erkend Duurzaam Plus

Na een samenvatting van de dag door Arie de Jong vond de officiële uitreiking plaats van het Erkend Duurzaam Plus certificaat. Van Mossel Automotive Groep en Amega Groep zijn als eerste gecertificeerd voor Erkend Duurzaam Plus inclusief EED module. Beide bedrijven krijgen het Erkend Duurzaam Plus certificaat, waarmee ze voldoen aan Europese wetgeving rond het besparen van energie. Eric Berkhof, directeur Van Mossel Automotive Groep, en Leen de Koning, directeur Amega Groep, hebben het certificaat ontvangen uit handen van de voorzitter van Stichting Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) Olaf de Bruijn. Na een foto met de zaal om dit feestelijke moment vast te leggen was het tijd om met elkaar na te praten onder het genot van een alcoholvrij drankje.

Beeldverslag

Tijdens de relatiedag was er een fotografe aanwezig die een prachtig beeldverslag heeft gemaakt.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl