11/12/2013

Veilig hybrides demonteren: het zekere voor het onzekere

Veilig hybrides demonteren: het zekere voor het onzekere

Elektrische en hybride auto’s vallen steeds meer in de smaak bij de Nederlandse automobilist. Dat betekent automatisch dat dit soort auto’s ook vaker zal worden aangeboden bij demontagebedrijven. Mede daarom ontwikkelden ARN en Innovam vorig jaar een training om demontagebedrijven de hiervoor benodigde kennis bij te brengen. De Rhenoy Groep bracht een belangrijke les van deze training in praktijk door de hulp van ARN en de importeur in te roepen voor de demontage van een Lexus CT 200h Hybrid.


Bij de Rhenoy Groep is goed te merken dat er sinds enkele jaren relatief grote aantallen hybride en elektrische auto’s worden verkocht in Nederland. Bij het demontagebedrijf, met vestigingen in onder meer Almere en Rotterdam, worden met enige regelmaat auto’s met deze nog altijd jonge techniek aangeboden voor demontage. Dat leverde tot dusverre geen problemen op, maar een zwaar beschadigde Lexus CT 200h Hybrid was reden om uit voorzorg de hulp in te roepen van ARN, die vervolgens een beroep deed op de kennis en kunde van importeur Louwman & Parqui. “Door de training voor demontage van hybrides en elektrische auto’s hebben onze monteurs een stevige basiskennis, maar dit was een geval apart”, vertelt Nick van Kessel van de Rhenoy Groep.

Productspecifieke kennis

Volgens fabrikanten die auto’s met een hybride of elektrische aandrijving op de markt brengen, zijn deze tegen de zwaarste crashes bestand. Die bewering mag gerust voor waar worden aangenomen, gezien de enorme beschadigingen van de eerder genoemde Lexus. “Deze auto zat zo in elkaar dat we niet konden zien of we alles zomaar veilig konden demonteren. Vanwege de hoge spanningen in een hybride auto is veiligheid van het allergrootste belang”, vervolgt Van Kessel. “Na tussenkomst van ARN heeft de importeur ons ter plekke geholpen. Daarbij zijn we heel wat wijzer geworden. De productmanager heeft ons laten zien hoe we het elektrische systeem volledig kunnen uitschakelen, en welke meetpunten we kunnen gebruiken om te controleren of er inderdaad nergens spanning meer op staat. Die productspecifieke kennis hebben we gewoon nodig. Als demontagebedrijf vormen we een schakel in de levensduur van een auto, ook daarom is het goed om te kunnen samenwerken met een fabrikant of importeur. Voor ons is dat cruciaal om onze bedrijfsprocessen tijdig te kunnen aanpassen op nieuwe technieken. Wat ons betreft was dit een demontage volgens het boekje.”

Duidelijke boodschap

Rens Braat, Manager After Sales Service bij Lexus-importeur Louwman & Parqui, is blij met het initiatief van ARN om demontagebedrijven in voorkomende gevallen te begeleiden: “Als importeur vinden we het onze verantwoordelijkheid om ook goed naar dit deel in de keten te kijken. Uit oogpunt van veiligheid geven we bijvoorbeeld ook bij politie en brandweer veel voorlichting over dit specifieke onderwerp. Daarnaast begeleiden we graag demontagebedrijven. Onze boodschap is daarbij duidelijk. We hebben te maken met hoge spanningen, waarmee je bij een aanrijding en eventuele demontage verstandig moet omgaan. Doe je dat, dan is er geen enkele reden om deze nieuwe technologie te vrezen. Toch is er een duidelijk verschil tussen gewoon demonteren en een zwaar gecrashte auto. Ook daarom is het goed dat het vertrouwen dat we hebben in onze producten op deze manier in de praktijk wordt bevestigd.”

Zeer leerzaam

Samen met kennis- en opleidingscentrum Innovam ontwikkelde ARN vorig jaar een training voor demontage elektrische en hybride auto’s. Deze ging begin 2013 van start en wordt sindsdien druk bezocht. De directe samenwerking tussen een importeur en een demontagebedrijf is echter een primeur. “Dat is voor ons de grote winst van dit project”, stelt Rob van der Linden, ketenmanager en trainer van ARN. “Deelnemers aan de training raden we aan om bij twijfel het zekere voor het onzekere te nemen, en contact met ons op te nemen. Indien nodig vragen wij de importeur voor ondersteuning. Dat heeft in dit geval perfect gewerkt en het is voor alle betrokken partijen zeer leerzaam geweest.”


 Gerelateerde artikelen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl