26/08/2015

Recycling: wél met auto’s, waarom dan niet bij schepen?

Recycling: wél met auto’s, waarom dan niet bij schepen?

Afgedankte autobanden worden rubberen tegels onder schommels, de vezels van je voormalige hoedenplank zitten volgende week misschien wel als isolatiemateriaal tussen een paar muren. Wat recycling betreft, ligt onze nationale auto-industrie mijlenver voor op de internationale scheepvaart. Dat werd me wel duidelijk toen ik laatst met het maritieme cluster van MVO Nederland het grootste autorecyclingbedrijf van Nederland bezocht.


Aandacht voor duurzame scheepssloop

Auto Recycling Nederland (ARN) heeft inmiddels een indrukwekkend track record in de recyclingindustrie. Voor de scheepssector is het nog een maatschappelijke uitdaging: schepen van 10.000 ton en zwaarder recyclen. In ieder geval vraagt MVO Nederland er aandacht voor tijdens SAIL Amsterdam. Vanaf woensdag 19 augustus kunnen kinderen met hun ouders oude bootjes slopen op de pop-up sloopwerf bij de Groene Oceaan op de NDSM-werf. ABN AMRO is partner van MVO Nederland.

Auto-recyclingindustrie geeft goede voorbeeld

Wie auto’s aan het eind van hun levensduur alleen maar als versleten wrakken ziet, die mist wat. De afgeschreven wagens zijn namelijk waardevolle bronnen van grondstoffen die onze maatschappij goed kan gebruiken. Nederlands recyclingbedrijf ARN ging hier al jaren geleden mee aan de slag. Het bedrijf geeft dankzij uitgebreid experimenteren maar liefst 95% van de materialen uit afgedankte auto’s een nuttig tweede leven. Binnenkort lukt dit zelfs voor 97% van het gewicht van de auto. Op wat restmateriaal na recyclen ze de complete auto in herbruikbaar plastic, metaal en textiel. Door de hooggegrepen doelen die ARN zichzelf stelt, sluit het bedrijf perfect aan op de circulaire visie.

Bij alles wat ze doen, houden ze rekening met mens en milieu. Van voertuigen ontmantelen tot nauwkeurig registreren welke onderdelen en materialen nog bruikbaar zijn: ARN heeft het proces volledig geautomatiseerd en bestuurt alles vanuit één centrale cockpit. Tijdens het hele ontmantelingsproces komen medewerkers niet of nauwelijks in aanraking met schadelijke stoffen. Door de samenwerking met inzamelaars en een netwerk van gecertificeerde autodemontage-, shredder- en recyclingbedrijven verdwijnt geen herbruikbare grondstof op de Nederlandse afvalberg.

Werk aan de winkel in de scheepssector

Internationale scheepsrecycling kan een voorbeeld nemen aan recycling van auto’s in Nederland. Afgeschreven schepen worden nog steeds bij hoog water de sloopstranden in ontwikkelingslanden op gevaren. En daar staan bepaald geen machines klaar om de kolossen op een milieuvriendelijke manier af te breken; lokale arbeiders knappen het smerige werk op. Adequaat toezicht op veiligheid en bewustzijn bij de medewerkers ontbreken vaak volledig.

Lees het volledige artikel op www.abnamro.nl


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl