24/03/2015

PST-fabriek efficiënter dankzij Life+ subsidie

lifeplus
PST-fabriek efficiënter dankzij Life+ subsidie

Om de productielijn van de PST-fabriek verder te verbeteren, ontving ARN in 2011 vanuit het Europese Life+ programma een subsidie ten grootte van € 1 miljoen. Drie jaar later is duidelijk dat deze subsidie goed is besteed: sinds 2012 verviervoudigde de jaarproductie en de EU-doelstelling van 85 procent hergebruik en 10 procent nuttige toepassing is officieel gerealiseerd.


In de PST-fabriek zijn talloze verbeteringen doorgevoerd, waardoor de proceslijn efficiënter werkt en er een hogere recyclingprestatie wordt behaald. Dat komt onder meer tot uiting in een stijging van de jaarproductie tot 36.000 ton shredderafval. Ter vergelijking: in 2012 en 2013 lag de jaarproductie respectievelijk op 9.000  en 25.000 ton. Ook wordt een groter deel van het shredderafval als materiaal hergebruikt.

Nieuwe toepassingen en afzetkanalen

Deze prestatie is mede te danken aan een Life+ subsidie ten grootte van € 1 miljoen, die in 2011 aan ARN is toegekend. Met deze subsidie heeft ARN onder meer onderzoek kunnen doen naar nieuwe toepassingen en afzetmogelijkheden voor de grondstoffen die de PST-fabriek terugwint uit shredderafval. Daarnaast onderzocht ARN hoe de materiaalstromen beter van elkaar kunnen worden gescheiden. Dit vergroot het aantal toepassingsmogelijkheden voor de diverse grondstoffen, die door de hogere zuiverheid bovendien een hogere waarde hebben dan voorheen.

Nieuwe machines

Op basis van onderzoek, materiaalproeven en tests heeft ARN in de loop van 2014 geïnvesteerd in enkele nieuwe en unieke machines die de productielijn in de PST-fabriek efficiënter maken. Zo zijn sinds kort  een zogenoemde schroevenzeef en stuitermachine operationeel. Beide machines zorgen ervoor dat ‘stoorstoffen’ als hout en rubber beter dan voorheen van de kunststoffen worden gescheiden. Op die manier vond ARN voor een van de kunststoffracties een veelbelovende toepassing voor een nieuw, duurzaam plaatmateriaal. Verder installeert ARN in het eerste kwartaal van 2015 een metaalrecoverylijn in de PST-fabriek. Hiermee kunnen waardevolle metalen als koper, RVS en aluminium uit het shredderafval worden gehaald. De investeringen voor de nieuwe machines vallen overigens buiten de Life+ subsidie, maar zorgen wel voor hogere opbrengsten van het materiaal.

Kennis opdoen en verspreiden

Tot slot benut ARN een deel van de Life+ subsidie om nieuwe kennis op te doen, en om de eigen opgedane kennis en behaalde resultaten te verspreiden binnen de branche. In de afgelopen jaren bezochten vertegenwoordigers van ARN daartoe recyclingcongressen in Europa en Azië. Ook verzorgt ARN in de PST-fabriek in Tiel regelmatig rondleidingen en presentaties voor overheden, bedrijfsleven en universiteiten uit binnen- en buitenland.

life


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

ARN

Postadres
Postbus 190
3620 AD Breukelen

Telefoon/Fax
T +31 (0)346 – 728 220
F +31 (0)346 – 728 221
E – info@arn.nl

Bezoekadres
De Corridor 5
3621 ZA Breukelen

ARN Recycling

Post- en bezoekadres
Biezenwei 3
4004 MB Tiel

T – (0344) 636850
E – info@arn.nl